Гръдната жаба (ангина пекторис) е болезнено състояние, което се проявява от време на време със силни стягащи болки в областта на сърцето, простиращи се към шията и ръцете, понякога към гърба между плешките или в корема под лъжичката.

Причини. Най-често се свързва с атеросклероза, повишено кръвнo налягане, отравяне с тютюн, злоупотреба с алкохол, психични преживявания, неврастения, истерия и др. Често пъти се явява във връзка със заболяване на стомаха, черния дроб, матката.

Признаци. Характерна за гръдната жаба е болката в областта на сърцето, която се появява на пристъпи (атаки), между които човек се чувства задоволително.

Болката започва почти винаги изведнъж, без всякакви предупреждения, и то обикновено след физическо усилие, преумора, бързо ходене, след силно вълнение, гняв, уплаха, простуда. Болният усеща изведнъж силни болки в областта на сърцето, нещо го стяга, пробожда, разкъсва гърдите и той изпитва невъобразима мъка. Болките се разпространяват в лявата половина на гръдния кош, отиват към лявото рамо и плешка, в ръката и достигат чак до малките пръсти.

Има случаи, когато болките се разпространяват към шията и долната челюст, по-рядко към левия крак. Болният чувства като че ли умира, става блед, неподвижен, едвам диша, челото му се покрива с пот, отделя много слюнка, уринира много. Пулсът повечето пъти е учестен, рядко е неправилен. Това трае повечето пъти секунди, минути, до 1/2 час, след което болният се чувства като разбит, и то в продължение на няколко часа.

Предсказанието за болестта е сериозно, често тя е мъчителна, повтаря се от време на време и понякога е опасна за живота.

Предпазване. За него огромно значение има създаването на правилен и спокоен режим на живот. Предразположеният към заболяване е необходимо в напреднала възраст да избягва прекомерната физическа умора и умствената преумора. За сън трябва да се отделят не по-малко от 8 часа в денонощие.

Отпуската трябва да бъде правилно използвана за пълна почивка. Яденето трябва да се нареди по часове. Месната храна да се замени с природосъобразна млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, като част от тях (морковите) се ядат сурови. Да не се пият повече от 5-6 чаши течности в денонощие. Спиртните напитки и тютюнът трябва напълно да се забранят. Добре е преди лягане да се прави цяла топла баня (36С за 10 минути) или топъл душ.

Лечение. Провежда се от лекар специалист. Народното лечение цели общо въздействие върху организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да изпива по 1 с. л. смес от 200 г лимонов сок, 200 г чист зехтин, 2 г камфор на кристали (предварително разтворен с няколко капки ракия, защото иначе остава неразтворен), по 12 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глог, 20 г чиста розова вода, 10 ментови капки и 1 с. л. канела на прах.

II. Двадесет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 50-75 г отварка от босилек (листа и цвят) и лешникови листа по 100 г, бял глог (плод и цвят), буков мъх, бъзов цвят, исландски лишей, маточина, мащерка и балканска чубрица - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка и на 1-2 цвята от ниския магарешки трън се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с гликоза или мед.

Диета. Млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 2 с. л. корени от обикновена коприва и очистен овес (зърна) - в 1600 г вода се варят 20 минути, след това се прибавят още 1 пълна с. л. борови връхчета, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1-2 с. л. пчелен мед и се вари още 15 минути. Като изстине, се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да взема 1 с. л. смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 25 зелени листа от индрише с дръжките и 25 ядки от сладки бадеми или от кайсии, счукани на каша, 4 месести лимона, смлени с корите, но без семките, и 1 с. л. канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива по 1 чашка от 50-75 г отварка от синя тинтява (листа и цвят), жълт и червен кантарион, мента пиперита, хмел (шишарки) и цикория (корени) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с. л. се запарват с 600 г вряща вода и се вари 20 минути; като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен - клизма с 500 г топла вода (газовете действат зле върху сърцето), последвана от редуваща баня на краката до под коленете (42С за 30 секунди, 20С за 3 секунди - 5 пъти) - започва се с горещата и се свършва с хладката вода. Следва сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт.

В областта на сърцето (отпред и отзад) се поставят две торбички от тънко хасе (20/25 см), напълнени с пресен топъл (36С) и гъсто замесен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен за всяко място с по 2-3 с. л. диви кестени, настъргани с кората) и закрепени върху една фланелка. Едновременно се прави и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, и на главата - "шапка" от същото хасе, напълнена със селски хлебен квас, засилен с 10-12 с. л. диви кестени, настъргани с кората, и отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележки.

1. При подут черен дроб върху него (под компреса) да се постави торбичка с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките.

2. Ако сърцето на болния не понася вечерните лапи, тогава да ги замени с два зелени листа от прясно зеле, ако и тях не понася, да се ограничи само с разтривките с камфоров спирт.

VI. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение, последвано от разтривка на сърцето (отпред и отзад) с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване с поставяне на сърцето две мушами от хаваджива (20/15 см), отгоре им се тропосват 2 парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла. Накрая 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата, държейки под носа лист от здравец или друг лист от цвете.

Преди обяд, ако болният има възможност, добре е да направи коремна баня (З0С за 20 минути).

Неделя. Ако няма криза - пълна почивка от всичко; при нужда лечението продължава.

При менструация редуваща баня не се прави.

Важни добавки.

1. При сърдечна кашлица, докато тя премине, болният да приложи следното лечение: сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене да взема по 1 с. л. от следния сироп - 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно на каша, 4 изравнени с. л. борови връхчета, 4 семеточки (сърца) от дюли, 2 глави стар кромид лук, необелен, 2 сладки коренчета, по 1 с. л. волски език, живовляк широколистен (листа), подбел и ленено семе, 1 ч. л. анасон и по 10 зърна от драка и от карамфил; в 2 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се прибавят по 250 г чист пчелен мед и небетшекер и се вари още 10 минути, веднага се прецежда през тънка кърпа.

При много силна, до задушаване, кашлица може от същия сироп да се взема по 1 с. л., и то непосредствено преди закашлянето или след него.

2. През цялото време на такава кашлица болният да държи на трахеята си над гръдната кост парче мушама от хаваджива (12 см широко и дълго според дължината на гръдната кост) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкано с дебела игла, за да диша кожата свободно. Мушамата може да се използва 15 дни от едната страна и 15 дни от другата страна и тогава да се замени с друга, ако има нужда. Щом кашлицата окончателно спре, болният да прилага изцяло дадения му по-горе план.

При силна болка в сърцето болният веднага да легне на 6-7 възглавници и да сложи под лявата си мишница едно твърдо кълбо (може и носна кърпа, увита на кълбо), а в лявата си ноздра малко тампонче от памук - за кратко време болката минава.

При стеноза на сърдечната клапа на сърцето (отпред и отзад) вместо квас се слага торбичка с топла лапа от печен кромид лук, засилен за двете места с 20 сини сливи, смачкани без костилките.

Освен това болният трябва ежедневно да прави по 2 часа разходка и да избягва преумора и вълнение, вечерно време да не стои до късно, да не яде много и да избягва храните, които дават газове в черенвата (сух фасул и пр.).

При кризи болният своевременно да повика лекар или пък да прибегне до специалитетите, с които си е помагал по-рано.