Стеснението (стенозата) на сънната (каротидната) артерия в над 90% от случаите се дължи на атеросклерозата. Това е процес на отлагане на масти (липиди), клетъчни елементи и кациий в стената на големите артерии в човешкия организъм.

Рисковите фактори за атеросклерозата са добре известни - това са тютюнопушенето, артериалната хипертония, захарният диабет, повишени масти в кръвта (хиперлипидемия) и др.

Стеснението на сънната артерия може да протича съвсем асимптомно и да бъде открито съвсем случайно при преглед с извършване на Доплер ехография, но тя може да предизвиква преходни нарушения на мозъчното кръвообращение с преходни нарушения в зрението, говора, пареза или парализа на крайници, както и мозъчен инсулт. Смята се, че 20-30 на сто от мозъчните инсулти се причиняват от стеснението на сънните артерии.

Засягането на сънните артерии често се съчетава и със стеснение на коронарните артерии (исхемична болест на сърцето) и на периферните артерии на крайниците (хронична артериална недостатъчцност на крайниците).

За диагностиката е необдимо извършване на цветнокодирана Дуплекс ехография от опитен ехографист, а понякога и на ангиография или спирална компютърна томография (спирален скенер).

При нискостепенните (запълване на просвета - лумена, на артерията по-малко от 70%) и безсимптомни каротидни стенози трябва да се провежда проследяване с контролни ехографии, диспансерно наблюдение от невролог, остраняване на рисковите фактори за атеросклероза и прием на антиагреганти (медикаменти, намаляващи слепването на тромбоцитите) например ацетизал 100 мг днвено или клопидогрел 75 мг дневно.

При високостепенните стенози (над 70%) и при стенози, съпроводени с неврологична симптоматика, болният следва да се приема в клиника по съдова хирургия и ангиология и да му бъде предложено оперативно лечение. При операцията се отстранява плаката, стесняваща лумена на съда, и се поставя съдова заплатка от дакрон или ПТФЕ (“патч”), което предотвратява стесняването на артерията.

Обикновено болните се изписват след 3 дни болничен пресктой, като усложненията при операцията се свеждат до под 2%. При некоригирана оперативно високостепенна стеноза рискът от инсулт в следващите 1-2 години е 10 до 15%.

Добра алтернатива на оперативното лечение е и поставяне на “стент” в каротидната артерия. За всички пациенти, които искат да направят Доплерова сонография за установяване на каротидна стеноза или да бъдат оперирани при установена такава, могат да се запишат за преглед в Националната кардиологична болница в Клиника по съдова хирургия и ангиология.