Изслушвайте повече колегите и носете дрехи, които ви правят уверени

Коронавирусната криза промени много неща в ежедневието ни, но най-вече усещането кои са важните неща в живота. Редица психолози признават, че към тях се обръщат клиенти, търсещи начин как да забавят темпото, без да прекъсват успешната си кариера.

Част от тях са осъзнали, че по-дългото общуване със семейството е жизненоважно също колкото високата заплата и сигурната работа. По тази причина искат да го запазят и след като пандемията свърши, но без да се декласират на професионалния фронт.

Големият страх у повечето е, че ако продължат да работят от вкъщи, това неизбежно ще се случи, а от друга страна, дългите часове в офиса и непрекъснатото напрежение да се доказваш пред шефа вече им се вижда безсмислено след месеците дистанционна работа.

Така че не е изненадващо, че значителна част от големите фирми търсят някакъв хибриден модел за бъдещето си, който запазва частично дистанционната работа и създава по-спокойна офис обстановка. Международни компании като KPMG и Google например обявиха, че около 20% от служителите им могат да продължат да се трудят от вкъщи, а останалите да разделят времето си между дома и фирмените помещения. Анкета на Би Би Си сред 50-те най-големи работодатели във Великобритания показа, че почти всички

не планират да

връщат персонала

си на пълен работен

ден в офиса

Психоложката Ванеса Фадж, която е консултант по лидерство в Австралия, смята, че е добре промяната да премине и през насърчаване на служителите да общуват по-свободно помежду си, да се изслушват и дори да зарежат деловия стил на обличане, ако не се налага пряко да общуват с клиенти. “Независимо дали говорите с потенциален работодател или нов колега, е важно да се съсредоточите върху човека, с когото общувате, и да слушате това, което ви казва”, съветва тя. За целта е добре, докато го правите, да се освободите от разсейващи неща като телефон или звукова аларма за получаване на онлайн съобщения на компютъра.

При връщането в офиса или започването на нова работа намирането на общи интереси с колегите също е от помощ, тъй като ще ви позволи да разговаряте с тях по въпроси, които ви харесват, и да увеличите общуването помежду си. Този тип емоционална интелигентност може също да помогне за създаването на приятелства на работното място, казва Фадж пред “Дейли мейл”. А ако това се случи, със сигурност атмосферата в офиса ще стане по-спокойна и привлекателна.

Според психоложката обаче е необходимо да се съобразявате с личното пространство на хората и

да не бързате

да тичате да ги

прегръщате,

потупвате по рамото

или целувате

по бузата, защото може би не искат това. Особено след като повече от година са живели в страх от заразяване и непрекъснато напомняне да спазват социална дистанция.

“Но не стойте и толкова далеч от тях, че да трябва да им говорите на висок глас. Овладейте умението да разговаряте по общи теми, попитайте ги как се чувстват, какви са техните постижения, тъй като хората обичат да разказват за себе си. Ако общуването не върви, деликатно се оттеглете. Кажете, че отивате до тоалетна или да вземете храна от сервизното помещение. Обличайте се с дрехи, които ви карат да се чувствате уверени, тъй като мозъкът е програмиран така, че да следва общото ви усещане. Ходете изправени.

Никога не

скръствайте ръце

и се стремете да имате лъчезарно излъчване”, обяснява Ванеса Фадж.  С наближаване на летния сезон все повече хора се опитват да договорят с шефовете си продължаване на дистанционната работа.

С наближаване на летния сезон все повече хора се опитват да договорят с шефовете си продължаване на дистанционната работа.

Колежката ѝ Сабина Рийд също съветва да се използва позитивен език на тялото и да се слуша внимателно събеседникът, тъй като това винаги допринася за създаване на отлично впечатление у другите.

“Това означава да направите проучване върху темите, които са актуални, за да покажете интерес и ангажираност към работата, да използвате правилно имената на хората, да бъдете добър слушател и да задавате смислени и проницателни въпроси”, казва тя. Така показвате интерес към случващото се в офиса, ежедневните задачи и задължения. Също така демонстрирате пред вашия работодател, че сте нетърпеливи да научите повече как ще се развива фирмата и да участвате активно в този процес.

Облеклото, което носите в офиса, също може да доведе до положително или отрицателно впечатление, в зависимост от това дали е спазен дрескодът. Причината е, че то се възприема като част от културата на работното място и усилията на служителите да си взаимодействат. “Когато се обличате за желаната от вас работа,

няма голям смисъл

да се появите в

костюм, ако всички

останали са с дънки

и ежедневни дрехи. А и винаги е по-добре да сте прекалено облечен, отколкото разголен”, посочва тя.

Според нея е много важно да се поддържа меко, а не агресивно поведение. Да се проявява истински интерес към другите, внимателно, уважително, любезно и отзивчиво отношение. Това не означава да пренебрегвате, подценявате или потискате силните си страни, а просто да не ги навирате в лицето на останалите, а да се вслушвате какво мислят те. Само така може да решите какъв ще е най-добрият трудов модел за вас в бъдеще.