Учени конструираха раница за незрящи, оборудвана с изкуствен интелект, който им помага в ориентацията, пише в. "Дейли мейл".
Разработката е дело на екип от университета в щата Джорджия. Умната система разпознава уличните знаци, кръстовищата, неравностите и други препятствия, като използва свързани с раницата камери.

Потребителят получава аудио известия за посоките и съвети чрез блутут слушалка. Батерия с голям капацитет позволява устройството да бъде използвано в продължение на осем часа.

Оборудвани с раницата, незрящите няма да имат нужда от асистент или куче-водач. Главен разработчик на продукта е Джагадиш Махендран, айти специалист в университета в Джорджия. Той се решил да конструира системата, след като се запознал със затрудненията, с които се сблъсква негов незрящ приятел.

"Бях поразен от иронията на съдбата - аз учех роботите как да гледат, като в същото време много хора не могат да виждат и се нуждаят от помощ", коментира изобретателят, цитиран от БТА.

Програмата с изкуствен интелект се задейства чрез малък компютър, поместен в раницата. Специални камери са монтирани в жилетка, за да дават информация за пространство и препятствия. Махендран и екипът му тренирали изкуствения интелект да разпознава различни терени, тротоари и затревени площи и всякакви обекти - от автомобили и велосипеди до пътни знаци и ниски клони. Цялата информация след това се преобразува в речеви сигнали.