8°C   София
 

COVID влияе върху съня по два основни начина - чрез психическите ефекти, които тревожността и страхът пораждат, и чрез подриващ ефект върху центъра на съня в мозъка. Но резултатът е винаги неблагоприятен, въпреки привидно по-голямата възможност да спим повече в условия на работа и учене от дома.

Тези данни са особено притеснителни предвид известната връзка между съня и имунитета. Сънят е особено важен както за адекватната имунна реакция на организма при инфекция, така и за развитието на имунна памет след ваксинация, предупредиха преди Световния ден на съня лекари и психотерапевти.

Коранавирусната инфекция има токсичен ефект върху центъра на съня в мозъка, съобщи д-р Петър Чипев - специалист по медицина на съня към Европейското дружество за изследване на съня.

Комбинацията на всички неблагоприятни ефекти върху нощната почивка държи мозъка в особено състояние. Според различни проучвания в пандемията сънуваме повече, по-често ни се явяват кошмари и странни сънища.

По-лошото е, че разстройствата на съня удрят по имунитета.

Сънят е особено важен както за адекватната имунна реакция на организма при инфекция, така и за развитието на имунна памет след ваксинация.

“Две системи в организма имат памет - централната нервна система, за която сънят има важна роля, и имунната система, за чиято памет сънят също има роля, обясни д-р Чипев. Той цитира проучване за изработването на антитела след ваксина, за което “24 часа” писа. То е сравнявало имунния отговор на антигрипни ваксини и е установило почти 2 пъти разлика в количеството антитела при сън около 8 часа и под 6 часа на нощ. В полза на пълноценната нощна почива, разбира се.

Според друго изследване при недоспиване /под 6 часа на нощ/ създаденият имунитет е по-нетраен във времето. А всеки час сън в добавка вдига с 50% антителата в резултат на ваксина.

В пандемията безсънието се превръща в проблем за много хора, които преди това са заспивали “щом помиришат възглавницата”. Стресът от особения ритъм, в който живеем, страховете за здравето и финансова стабилност, трудностите от съчетаване на работа от вкъщи с грижите за дистанционно обучаващите се деца или родители в рискова възраст тровят по различен начин качеството на нощната почивка. Едни хора трудно заспиват, други се будят през час, трети имат кошмарни сънища. Като антидот невролозите препоръчват да прекарваме повече часове на открито - слънчевата светлина регулира вътрешния ни часовник, упражнения, техники за подкрепа на психическия баланс.ковид навсякъде, ковид завинаги, ковид за всеки
03/29/2021 08:23:36

Какво ли не засяга ковида, особено медийния му щам. А "мерките" и локдауните сигурно подобрявът съня и здравето като цяло.....

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...