8°C   София
 

Еднодозовата анти-COVID с добри данни от проучванията, чака я проверката на реалния живот

На пазара излизат по-безопасни и ефективни ваксини. Този туит на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен дойде в деня, в който ваксината срещу COVID на “Янсен” - европейския представител на “Джонсън и Джонсън”, получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата. Същия ден ще се запомни и с разглеждането на съобщения за странични реакции на партида от ваксината на “АстраЗенека” - Оксфорд, която в крайна сметка излезе с по-скоро успокояващо съобщение, че предварителният преглед предполага, че няма конкретен проблем, но проверката продължава. Третата ваксинална новина в същия ден обнадежди очакващите белтъчната ваксина на “Новавакс”, която съобщи последните данни от проучването си в трета фаза: 96% ефективна за предотвратяване на оригиналния коронавирус и 86% срещу британската мутация.

С какво заслужи туита 4-ата одобрена ваксина за ЕС? Тя е векторна, каквато е и ваксината на “АстраЗенека”, но с продукта на “Янсен” всичко приключва с една инжекция. Това е принципната разлика и с всички останали одобрени ваксини. И е в основата на теоретичното обяснение за “по-голяма безопасност”. При равни други условия реакциите на едно боцкане вероятно ще са по-малко, отколкото при “две игли”. Но има и сравнително съпоставими данни от клиничните изпитвания.

Страничните ефекти, наблюдавани при ваксината на “Джонсън и Джонсън”, са като при другите одобрени, но “при клиничните изпитвания по-малко хора съобщават за странични ефекти, в сравнение с “Байонтек”-“Пфайзер” или “Mодерна” и особено при сравнение с техните втори дози”, каза д-р Кейтлин Джетелина, асистент в Катедрата по епидемиология към Тексаския университет.

Надеждите са тенденцията да се запази и в реалния живот, когато ще се поставят стотици милиони инжекции. Само ЕС е договорил с “Янсен” 200 хиляди ваксини.

Най-честите реакции, наблюдавани при ваксината на “Джонсън и Джонсън”, са болка на мястото на инжектиране, главоболие и грипоподобни симптоми. Това са най-честите ефекти и при другите ваксини. По данни от изпитванията сравнително

по-малко са

алергични реакции,

въпреки че “Джонсън и Джонсън” съобщава през февруари за 2-ма участници в клинично изпитване с тежка алергична реакция след инжекцията.

Според публичната информация локалните промени - зачервяване, оток, топлина, са били по-чести сред хората между 18 и 59 г. в сравнение с тези на 60+. Специалистите го смятат за предвидимо. С възрастта започва т.нар. стареене на имунната система: става по-неефективна и реагира по-бавно.

Досега са известни изолирани случаи на по-остра местна реакция от “Модерна” - лезии с отоци и обриви върху обширни участъци около мястото на убождане, съпроводени с болка, скованост, топлина. Това, което прави ефекта по-необичаен, е, че има отложен старт. Лезиите добиха популярност като

COVID ваксина рамо

или COVID ръка,

по-често при

“втората игла”

Медицината го класифицира по-научно: забавена кожна свръхчувствителност, което по същество означава забавена реакция върху кожата. За такава нежелана проява при ваксината на “Пфайзер” не е съобщавано, пише “Хелт”.

COVID рамото на “Модерна” е много по-изявена версия на обичайна реакция на всяка инжекционна ваксина срещу която и да е инфекция. В сферата на преходните оточни ефекти са и съобщените малко на брой случаи на подуване на лицето и устата на ваксинирани с “Модерна” жени с филъри. Имунолозите шеговито коментират ефекта като “Трай, бабо, за хубост”, истинските безпокойствия са свързани с риска от тежки алергични реакции - анафилактичен шок, или усложняване на съществуващи здравословни проблеми. Към момента се смята, че

анафилактичните

реакции сай

изключително редки,

но възможни при всяка от ваксините. Застраховка срещу това е условието на производителите ваксинираните да остават под наблюдение в най-критичните първи минути и екипите да са готови, ако възникне шок.

Във фаза на проверка са съобщения за тромбоемболии при ваксинирани с “АстраЗенека” - Оксфорд, заради които няколко държави, от петък и България, временно преустановиха поставянето на ваксината до получаване на окончателно становище от регулаторните органи. В официалното съобщение от 10 март се казва, че “наличната до момента информация показва, че броят на тромбоемболичните събития при ваксинираните хора не е по-голям от този, наблюдаван при общата популация. Към 9 март са съобщени 22 случая на тромбоемболични събития сред 3 млн. ваксинирани с продукта в Европа”. Тромбоемболията е запушване на кръвоносен съд с откъснал се и тръгнал с кръвотока съсирек. Много опасна е белодробна емболия, която трябва да се овладее бързо.

Комитетът по безопасност на съобщи, че продължава да разклежда всички сигнали за тромбоемболични събития и свързани състояния и ще продължи да информира за резултата. На 11 март EMA потвърди, че ваксината може да продължи да се прилага, докато разследванията продължават. “Анализът на базата ни данни за безопасност не показва данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза”, съобщи официално компанията.

За всяка от 4-те одобрени ваксини преходните леки местни и/или грипоподобни реакции, каквито изпитва поне 1 от 10 души, се преодоляват с почивка или обезболяващи без рецепта. При двудозовите обикновено втората инжекция създава повече дискомфорт.

Най-общо се допуска по аналогия с досегашен опит с профилактиката на “стари” инфекциозни болести , че

изявени странични ефекти

са по-чести при

жените и младите хора,

но не е еднозначно

за преболедувалите,

които решават да се ваксинират - за анти-COVID претаратите по обясними причини няма много данни. 

Обяснението за “младите лъвове” се търси във факта, че имунната им система е все още натегната от ваксинациите в детството и силните защитни реакции на младия организъм.

По-добрият имунен отговор на жените се отдава на по-силна имунна система от мъжката, на хормонални особености и на по-голяма склонност към психосоматични реакции.

Ако преболедувалите и ваксинирани хора преживяват по-бурна реакция, може да е добър знак - за готовност на имунната система да реагира остро на предизвикателството. Имунолозите правят образно сравнение с грундиране - начална “обработка” на имунния терен.всеки сам си хвали стоката...
03/13/2021 10:16:23

Перверзно и тенденциозно се описват само краткосточните странични реакции. Просто защото за дългосрочните (месеци и години след боцкането) никой не знае. Да, краткострочните реакции са приемливи донякъде, ако ваксините наистина са ефективни, но и това не се знае. Никой не може да посочи и гарантира колко добре и колко дълго предпазват ваксините. Технологията на РНК и векторните ваксини имат едно сигурно установено слабо масто и това е че при мутации на вируса ваксините може да се окажат абсолютно недействащи, понеже механизма им на действие е свързан изключително с шипчето на въпросната коронка. В същото време е странно, че Биг Фарма не се стреми да произвежда ваксини по класическите технологии, при които имунитет се създава към цялостното белтъчно тяло на вируса, а не само към отделни негови части. По този начин ваксината би била доста по-ефективна при бъдещи мутации на вируса

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...