36°C   София
 

Всеки е усещал вибрацията на мобилен телефон. Но как това усещане се превръща в сигнал и кой го праща в мозъка за разпознаване? Учени от университета в Женева установиха, че вибрациите се възприемат в мозъка по същия начин, по който той обработва и слуховите сигнали.

В сп. "Нейчър" учените излагат изводите си след опити с мишки, чийто предни лапи са долавяли вибрации с различна честота. Оказва се, че е все едно дали чувате телефона да звъни или усещате вибрацията му - реакцията на мозъка е една и съща.

Вибрациите най-лесно се наблюдават в чаша с вода. Нейната повърхност потрепва в концентрични кръгове при най-слаби движения наоколо. Тези трептения (осцилации) се причиняват от вибрации, които се предават по пода, масата, стъклото на чашата и други твърди повърхности.

Именно вибрациите стимулират сензорите на човека, за да усети приближаващ се влак или пък за да познае някого по стъпките. "Ние сме постоянно заобиколени от вибрации и тяхната роля за възприемането на света е изключително важна", казва д-р Даниел Хубер, който е ръководил проучването. "Ето защо поискахме да разберем как мозъкът възприема и разчита вибрациите."

Екипът на д-р Хубер е следил активизирането на стотици неврони в соматичния център в кортекса на мишките, когато предните им лапи усещат вибрации с различна честота. Също както е и в слуховия център в кортекса тези неврони се оказват с различна настройка. Те реагират бурно на едни честоти и остават пасивни при други.

"Различните неврони са настроени за специфични комбинации от честота и амплитуда на вибрациите, които мишката усеща. Тя не може да направи разлика между вибрация с висока честота и ниска амплитуда, от една страна, и вибрация с ниска честота и висока амплитуда, от друга. Точно същият е механизмът и в слуховия център, ако възприеманият звук се променя по сила и честота", обяснява ученият.

Така че макар звуковата вълна да се движи по въздуха, а вибрацията - по тъканите, и макар те да се обработват от различни центрове, мозъкът ги възприема и декодира еднакво.

Учените са направили и хистологичен анализ на т.нар. телца на Пачини в мишите лапи. Това са капсулирани нервни рецептори, описани от италианския лекар Филипо Пачини през 1835 г. и наречени на негово име. Те долавят вибрациите с висока честота и при бозайниците са гъсто разположени в епидермиса на предните им лапи.

"Ние обаче с изненада установихме, че при мишките телцата на Пачини се намират в костиците на предните лапи. В кожата изцяло липсват. Тоест, вибрациите се усещат и предават чрез костите. Именно тези кости са "сеизмографът" на тялото", обяснява ученият. Според него откритието говори за съществуването на първичен сензорен канал, който се е оформил доста преди слуховия и е много по-чувствителен от него.

"Така вече става ясно защо хората имат предчувствия за задаващо се бедствие и защо автомобилният трафик или строителните работи ни вредят дори когато не ги чуваме", казва д-р Хубер.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...