26°C   София
 

Германски лекари спасиха пациент, в чиято кръв имало толкова много мазнини, че тя побеляла. Случаят е първи в медицинската практика и наложил нестандартно лечение. Описан е в списанието "Бюлетин по вътрешни болести".

39-годишният мъж бил приет в спешното отделение на болницата в Кьолн замаян, със силно главоболие и след като повръщал няколко пъти. Той имал диабет и трябвало редовно да приема медикаменти, но не го правел. В болницата загубил съзнание и за да не се задуши, бил поставен на апаратно дишане.

Изследването на кръвта му показало необичайно високо ниво на триглицериди (мазнини). Нормата е те да са под 150 мг на децилитър кръв. За гранични стойности, но не и за патология, се смятат нива от 150 до 200 мл на децилитър. Нива над 500 мг са вече много високи и се пристъпва към лечение за намаляването им.

Лекарите в Кьолн измерили съдържание на триглицериди в кръвта на пациента си от над 14 000 мг на децилитър. Неговата кръв била толкова силно омазнена, че придобила млечен матов цвят.

Имало опасност да се развие панкреатит и наистина анализът показал повишени ензими в задстомашната жлеза. Мъжът имал и кетоацидоза - остро усложнение на диабета, при което организмът много бързо разгражда мазнините и в резултат на обмяната кръвта се насища с кетони. В малки количества те поддържат енергийния баланс на организма, но при високи нива човек може да изпадне в кома.

Кетоацидозата възниква, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин. Този хормон помага на глюкозата да проникне в клетките, които я използват като гориво за енергийните си нужди. При недостиг на глюкоза заради намаления синтез на инсулин организмът прибягва до мазнините като източник на енергия. Кетоацидозата се коригира с инжектиране на инсулин.

Очистването на кръвта от триглицериди се извършва по метода плазмофереза. При него кръвта се изтегля от вената на пациента, минава през машина за очистване и се връща обратно в кръвоносната му система. В Кьолн обаче в кръвта на пациента имало толкова много мазнини, че апаратът за плазмофереза бързо се запушвал и спирал да работи.

Тогава лекарите изтеглили литър кръв от болния за ръчно очистване и я подменили с плазма и еритроцити от дарителска кръв. Минало малко време и повторили процедурата.

След два дни нивото на триглицеридите в кръвта на болния спаднало дотолкова, че апаратът за плазмофереза престанал да се запушва. След още няколко дни мъжът вече можел да диша сам.

В заключение лекарите пишат, че тежкото състояние на пациента им е било предизвикано от резистентност към инсулина, затлъстяване, лошо и неправилно хранене и занемарено лечение на диабета.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...