Германски лекари спасиха пациент, в чиято кръв имало толкова много мазнини, че тя побеляла. Случаят е първи в медицинската практика и наложил нестандартно лечение. Описан е в списанието "Бюлетин по вътрешни болести".

39-годишният мъж бил приет в спешното отделение на болницата в Кьолн замаян, със силно главоболие и след като повръщал няколко пъти. Той имал диабет и трябвало редовно да приема медикаменти, но не го правел. В болницата загубил съзнание и за да не се задуши, бил поставен на апаратно дишане.

Изследването на кръвта му показало необичайно високо ниво на триглицериди (мазнини). Нормата е те да са под 150 мг на децилитър кръв. За гранични стойности, но не и за патология, се смятат нива от 150 до 200 мл на децилитър. Нива над 500 мг са вече много високи и се пристъпва към лечение за намаляването им.

Лекарите в Кьолн измерили съдържание на триглицериди в кръвта на пациента си от над 14 000 мг на децилитър. Неговата кръв била толкова силно омазнена, че придобила млечен матов цвят.

Имало опасност да се развие панкреатит и наистина анализът показал повишени ензими в задстомашната жлеза. Мъжът имал и кетоацидоза - остро усложнение на диабета, при което организмът много бързо разгражда мазнините и в резултат на обмяната кръвта се насища с кетони. В малки количества те поддържат енергийния баланс на организма, но при високи нива човек може да изпадне в кома.

Кетоацидозата възниква, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин. Този хормон помага на глюкозата да проникне в клетките, които я използват като гориво за енергийните си нужди. При недостиг на глюкоза заради намаления синтез на инсулин организмът прибягва до мазнините като източник на енергия. Кетоацидозата се коригира с инжектиране на инсулин.

Очистването на кръвта от триглицериди се извършва по метода плазмофереза. При него кръвта се изтегля от вената на пациента, минава през машина за очистване и се връща обратно в кръвоносната му система. В Кьолн обаче в кръвта на пациента имало толкова много мазнини, че апаратът за плазмофереза бързо се запушвал и спирал да работи.

Тогава лекарите изтеглили литър кръв от болния за ръчно очистване и я подменили с плазма и еритроцити от дарителска кръв. Минало малко време и повторили процедурата.

След два дни нивото на триглицеридите в кръвта на болния спаднало дотолкова, че апаратът за плазмофереза престанал да се запушва. След още няколко дни мъжът вече можел да диша сам.

В заключение лекарите пишат, че тежкото състояние на пациента им е било предизвикано от резистентност към инсулина, затлъстяване, лошо и неправилно хранене и занемарено лечение на диабета.