Японска трева, която според тамошния фолклор се яде за дълъг живот, май наистина ще се окаже, че забавя стареенето. Рядката билка кейскей коидзума, наричана още ашитаба, е служела за храна на самураите векове наред. Тя е толкова жизнена, че ако откъснеш едно листо от нея сутринта, още на другия ден започва да расте друго.

"Ашитаба" се превежда като "утринно листо". Сега учените откриха в нея съставка, която забавя стареенето на клетките. Веществото е наречено DMC и с него са хранени плодови мушици и червеи. То удължило живота им с 20%. При мишки пък предпазвало сърцето дори ако кръвният поток към него намалее. Оказало се освен това, че DMC предотвратява и т.нар. сенесенция на човешките клетки. С този термин се обозначава процес на стареене на клетката, при който тя престава да се дели, да се чисти от отпадъци и може да се превърне в ракова.

В сп. "Нейчър" Франк Мадео от университета в Грац пише, че включването на DMC в състава на лекарство би било обещаващо в борбата срещу старческите болести.

Още от 1934 г. се знае, че намаленият калориен прием и най-вече гладуването удължават живота. Придържането към строги диети обаче се оказва трудно и освен това не може да продължава дълго. Ето защо медицината търси фармакологични алтернативи на глада, които биха имали същия ефект срещу стареенето.

"Ние открихме DMC в листата на растението кейскей коидзуми по-известно с японското име ашитаба. За него в азиатския фолклор се казва, че има легендарната способност да лекува и да удължава живота. Това засилва очакванията ни, че DMC има терапевтично приложение при хората", пише д-р Мадео.

Според него DMC стимулира тялото да се очиства от стари и болни клетки в процес, наречен автофагия, и да дава път на образуването на нови жизнени клетки. Когато автофагията обаче не протича гладко, в клетките се натрупват токсични или увредени молекули и се стига до невродегенеративни болести на старческата възраст.

Ашитаба се използва отдавна в традиционната японска медицина като средство за подобряване на храносмилането и за по-бързо зарастване на рани. Когато се добавя във фуража на кравите, ашитаба подобрява качеството на млякото им.