8°C   София
 

Над 600 се имунизираха срещу COVID, извиват се опашки от желаещи

Над 600 души са се имунизирали срещу COVID–19 в областната болница “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново от началото на ваксинационната кампания у нас.

При изключително голям интерес започна масовото имунизиране в града. Екипите, които работят във ваксинационния кабинет в областната болница, казват, че хората, които искат да получат ваксина, идват убедени в решението си и изключително добре информирани.

От началото на тази седмица кабинетът работи всеки делничен ден по 3 часа следобед. Екипите ще приемат желаещи за ваксина и през уикендите.

“Осигурили сме така наречените зелени коридори, работното време е от 13 до 16 часа в делничните дни, а през почивните - от 9 до 14 часа”, казва главната сестра на болницата Йорданка Минекова. 

“Малко съм изненадана, не очаквах, че ще има толкова голям интерес. По отношение на екипите успяхме бързо да създадем организация, а целта е да имунизираме повече хора”, допълва още главна сестра Минекова.

Изключително голям е интересът от страна на британските заселници в региона към оксфордската ваксина, наблюдават в областната болница. Във вторник пред имунизационния кабинет имаше над 30 англичани, които успяха да се имунизират срещу COVID-19.

На този етап това не създава трудности в работата на медиците, които извършват прегледите и ваксинациите.

“Идват много хора - и млади, и възрастни, но може би около 30% от желаещите ваксина са чужди граждани, предимно англичани. Повечето от тях знаят български или идват с българи, които превеждат. Досега не сме имали проблеми при подписване на информираното съгласие”, разказва още главната сестра на болницата.

За лекарите и медицинските специалисти във Велико Търново интересът, при който протича до този момент имунизационната кампания срещу COVID в областта, носи надежда, че темповете на пандемията значително ще се забавят, а с това завръщането към нормалността ще стане много по-скоро. 

“Много вярвам в това. Сигурна съм, доволна съм, че това се случи. Оказа се, че веднага когато започнахме да обслужваме целевите групи, много хора изявиха желание да се ваксинират, но трябваше да чакат. Сега това, което се случва, дава възможност на всеки, който желае, да бъде имунизиран, стига да имаме в наличност ваксини”, казва главната сестра.

В средата на седмицата в имунизационния кабинет имаха 11 флакона от препарата на “АстраЗенека”, достатъчни за 110 желаещи. Медиците очакваха следваща доставка от РЗИ, за да не връщат никого, пожелал да си постави.

“Ние изключително много се радваме, защото така обхващаме все по-голяма част от населението в града и областта, а това ни дава шанс по-малко пациенти да влязат в COVID отделенията”, споделя сестра Минекова.

Към 24 февруари в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” се лекуват 17 пациенти с COVID, 4-ма са в реанимация, а две деца са настанени в детското отделение. Надеждата на медиците е броят на пациентите да продължи да намалява с още по-бързи и устойчиви темпове.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...