Дават и в пункта, където е направена инжекцията

Готов е след втората доза

Реимунизацията може да се измести с 5 дни, ако се пада по Великден

Три начина за получаване на сертификат за имунизация срещу коронавируса, който стана известен вече като COVID паспорт, обяви здравното министерство - лично от електронния здравен портал, разпечатка от джипито или от ваксинационен пункт, където е поставена инжекцията.

Възможност да получи сертификат, че е имунизиран срещу COVID-19, има всеки човек у нас, на когото са поставени и двете дози. Това е

необходимото

условие, за да

може той изобщо

да се генерира

от националната здравно-информационна система за регистриране на ваксинирани.

Въпреки че все още няма условие при пътуване в чужбина да се изисква сертификатът за ваксинация, нито например за посещение на кино, театър или ресторант, България въведе възможността всеки да има разпечатка. А в Европа все по-активно се обсъжда COVID паспортите да се ползват поне като алтернатива на изискването за негативен тест при пътуване. (Виж долу.) Израел пък обяви планове да разпусне мерките за социален живот за хората с поставени ваксини.

30 000 българи

вече имат право

на COVID паспорт, защото са им били поставени по две дози от ваксините, става ясно от данните на Единната информационна система.

Най-голямият плюс на сертификатите е, че с тях бе поставено началото на електронното здравно досие, за което се чака от години.

His.bg е сайтът,

където всеки

може да провери

досието си,

но само ако има електронен подпис. За момента с такъв разполагат около 200 000 души.

Електронни подписи предлагат 5 компании в България, като годишният абонамент за услугата е 12 лева. Сертификатът за ваксинация е част от здравното досие и заради това за изтеглянето му се изисква електронен подпис. В досието пише датите, на които са поставени двете дози от ваксината, както и име на лекар или сестра, който го е направил.

Достъпът до досието става през меню “Аз и моето семейство” и подменю “Моето пациентско досие”. След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел “Имунизации”, дадоха подробни инструкции от здравното министерство.

“Всеки, който има електронен подпис, може да влезе в пациентското си медицинско досие. В него има раздел за ваксинации изобщо, не само за COVID-19, която в момента е атрактивната, и да разпечата сертификата”, обясни пред “24 часа” и Ивайло Филипов, изпълнителен директор на държавната фирма “Информационно обслужване”, която разработи системата.

В самото досие пък се събира

информация за

извършени

прегледи и

издадени

направления,

както и

резултатите

от тях.

Сертификат ще могат да получат и тези, които нямат електронен подпис, като опциите са две.

Едната е да вземат документа от личния си лекар, който има достъп до здравното им досие. Другата - от имунизационния пункт, където са поставени ваксините.

Филипов предупреди, че системата не позволява въвеждането на данните за ваксинирания да става със закъснение дори от ден. Прави се в момента, в който приключи втората фаза - ден за ден.

Поставянето на втората доза за тези, които в следващите седмици ще получат първата инжекция с “АстраЗенека”, ще съвпадне с Великденските празници в началото на май. Това може да ограничи евентуални планирани пътувания, но според шефа на “Пирогов” проф. Асен Балтов няма проблем имунизацията да се отложи или изтегли по-рано с 5 дни.

Причината е, че диапазонът, в който може да се сложи втората доза на този препарат, е много голям - между 4 и 12 седмици. За най-оптимален период обаче се смята около 10-ата седмица, т.е. 70-ия ден, и той се следва у нас.  Така изглежда сертификатът за ваксинираните срещу COVID-19.

Така изглежда сертификатът за ваксинираните срещу COVID-19.

Няма проблем втората доза да се сложи в друг пункт, ако се налага, каза още проф. Балтов пред БНТ. Желателно е все пак това да се случва на едно и също място.

Важно е и активността при наближаването на датата да бъде от страна на ваксинирания, напомнят здравните власти, т.е. човек да запомни на коя дата трябва да се яви, както и да потърси информация за часа и кабинета (ако не е при джипито) и ако такава не му е дадена предварително.

От 3 март тръгва

платформа за

предварително

записване на

час за ваксина

в някой от 352-ата пункта, също дело на “Информационно обслужване”. Модулът ще бъде достъпен през сайта на Единната информационна система и в него всеки ще може да посочва каква ваксина иска - иРНК или аденовирусна, но без опция да се посочва конкретна фирма. Хората от списъците при личните лекари не влизат в този регистър, уточни Филипов.

ЕК предлага ООН да съхранява данни за всички ваксинирани

Лидерите на ЕС обсъждат днес еднакви европейски удостоверения

Данните на всички ваксинирани срещу COVID по света да бъдат съхранявани под егидата на ООН. Това предлага Европейската комисия. Удостоверенията за ваксинираните трябва да бъдат електронни, да бъдат съвместими в ЕС, а и по света, отбеляза зам.-шефът на ЕК Марош Шефчович. На техническо равнище в ЕС има съгласие за минимума от данни, които да се съдържат в удостоверенията.

Шефчович обаче подчерта, че според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията още няма достатъчно доказателства, че ваксинираните не продължават да пренасят заразата. Затова имунизираните засега също трябва да бъдат поставяни под карантина.

Ваксинирането не може да се свързва с достъпа до основните права и свободата на пътуване, добави Шефчович. Предстои ЕС да обсъди какъв да бъде подходът към преболедувалите COVID.

Най-яростен защитник на

сертификатите за

ваксинация е Гърция

“Лидерите на ЕС трябва да се задвижат бързо и да възприемат сертификатите за ваксинация срещу коронавирус, които ще позволят на гражданите да възобновят масовите пътувания”, заяви гръцкият министър на туризма Харис Теохарис пред в. “Файненшъл Таймс”. “Някои страни се безпокоят много за настоящия момент”, отбелязва гръцкият министър и допълва, че страни предимно от Северна Европа се колебаят да погледнат напред и да правят планове за възстановяването през лятото. “Необходимо е да се задействаме по-бързо”, заявява Теохарис.

Въвеждането на сертификати за ваксинация, които биха позволили ваканционни и служебни пътувания за ваксинираните, ще бъде обсъдено на срещата на върха на ЕС, която започва в четвъртък.

Преди дебатите ЕНП изпрати писмо до шефа на Европейския съвет Шарл Мишел за нуждата на напредък по темата. Шефът на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер подчерта, че трябва да бъдат ускорени процедурите за сертифицирането на ваксинациите, “за да се избегне раздробяването” на ЕС.

Съюзът продължава да е разделен по темата. Според “Файненшъл Таймс” дипломати смятат, че е малко вероятно да бъде възприета отсега предлаганата система поради опасенията, че

тя би създала две скорости по

отношение на правата на

придвижване на гражданите,

което би било дискриминационно третиране.

По-рано този месец Гърция сключи споразумение с Израел, което позволява пътуванията между двете страни на онези, които са се ваксинирали, без необходимост да представят отрицателен тест за коронавирус, а гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи договореността като “тест за това, което можем да направим и с други страни”.

Министърът на туризма в Атина отбеляза, че ваксинацията няма да е задължително условие за пътуващите и ще означава само, че ваксинираните няма да бъдат принудени да си правят тест за COVID-19 преди влизането в страната.