Проучване показва какъв е ефектът от използването на няколко ваксини, както се прави и в България

Ваксинирането във Великобритания дава впечатляващи резултати за по-лекото протичане на заразяването с коронавирус.

Това показва проучване на шотландското здравеопазване, в което са участвали 1,14 млн. души, получили първа доза между 8 декември и 15 февруари.

Само за 4 седмици

броят на

постъпилите

в болница е

намалял с 94%

при използване

на ваксината на

“АстраЗенека”

и с 85% при “Пфайзер”. Във възрастовата група над 80 години нуждаещите се от хоспитализация заразени са с 81% по-малко.

Проучването е първото, което показва какъв е ефектът от използването на няколко ваксини, както се прави и в България. Досега се знаеше само как работи продуктът на “Пфайзер” в Израел.

Резултатите са много обнадеждаващи и ни дават повод да сме оптимисти за бъдещето, коментира проф. Азиз Шейх, който е ръководил проучването във Великобритания.

Въпреки това британските власти

няма бързо

да отворят

цялата страна,

тъй като се опасяват, че вирусът отново може да започне да мутира в по-опасни варианти, които да застрашат ваксинационната кампания.

До момента близо 18 млн. са ваксинирани, а един на всеки 5-има души има антитела, което кара някои учени да смятат, че страната е близо до постигане на стаден имунитет. Правителството обаче казва, че този път ще бъде по-предпазливо с премахване на мерките, тъй като не иска повече да има национално затваряне.

Процесът ще продължи около 4 месеца, като ще започне с отваряне на училищата на 8 март и разрешение на до 6 души от различни домакинства да се събират на открито в края на същия месец.