При загуба на обоняние вдъхвайте и си представяйте силни миризми

Един от най-честите симптоми на заразените с коронавирус е загубата на обоняние и вкус. Tова може да продължи от дни и седмици до месеци и причината не е напълно установена.

“Възможно е болестта да уврежда чувствителните клетки, възприемащи миризмите, или лигавицата. Или да поразява нервите проводници, по които тече информацията за обонянието”, казва пред радио “Спутник” руският невролог Александър Будик.

Понижение или пълна липса на обоняние се нарича аносмия и за него няма лекарство освен времето. Този синдром се причинява не само от COVID, а и от други вируси. Но усещанията за вкус и мирис обикновено се възстановяват паралелно.  Той препоръчва специална тренировка по няколко пъти на ден за 20 секунди да се душат различни миризми. Те трябва да са силни – от рода на карамфил или канела, за да принудят нужните органи да работят активно.

“Така тялото започва да обръща повишено внимание на съответните органи и активно да ги въвлича в действие. Всички ресурси се мобилизират и стичат на засегнатото място, за да възстановят по-бързо работата на съответното сетиво”, обяснява специалистът. Лекарят

съветва да се капе в носа

разтвор на витамин А

и в течение на една седмица да се приема омега-3.

Подобни упражнения препоръчва и д-р Марта Бекер, отоларинголог от Филаделфия, чийто екип проследява симптомите на пациенти, боледуващи от коронавирус продължително време. Само че в тактиката си тя включва и въображението.

“Опитайте да си представяте редовно какъв е мирисът на продукти като роза, лимон, чесън, евкалипт, мента, за да припомните на мозъка какъв е техният аромат. Използването на ума за възстановяване на невроните работи и в двете посоки – паметта ви помага да помиришете, а миризмата ви помага да запомните”, обяснява лекарката.

Синдромът аносмия, известен и като “обонятелна слепота”, е сред обичайните последствия от коронавирус. Той се проявява рано и сигнализира, че сте пипнали именно COVID-19, а не обикновен грипен вирус.

Удря дори при леки

форми на болестта, без

да има други симптоми

Засегнати са толкова много хора, че хранителните навици и начинът на готвене и овкусяване започват да се променят, съобщава Си Ен Ен.

След положителен тест за вируса лекарят от спешното отделение в болница в Джаксънвил, Флорида, Алекс Йетс и жена му Сара губят всякакъв вкус и мирис. “Приготвихме си апетитно пюре от черен боб и бадеми, поръсено с куркума, а все едно преживяхме слама”, оплаква се съпругата.

Семейството не усеща никакво удоволствие от храната и прибягва към силни добавки. Поливат пилето с лимонов сок, ръсят обилно с ароматни билки супите и салатите. Обръщат много повече внимание на текстурата на храната – харесват хрупкавите, крехки продукти.

Алтеа Мъларки от Ню Йорк разбира, че е загубила обоняние, когато шампоанът от гардения престава да ѝ мирише. Започва да обикаля къщата и да души, но положението е същото. Иначе с добър апетит, тя вече не харесва усещането на омлета в устата си, защото не чувства вкуса му.

Любимото ѝ френско

сирене е блудкаво,

шунката - гумена

Сега на масата ѝ редовно има обилно полят с лимон хумус, маслини каламата и препечена азиатска питка наан, намазана с ароматен зехтин.

“Харесвам само солените, лютивите, киселите гозби, допадат ми хрупкавите храни”, казва Алтеа.

Според д-р Марта Бекер за това има просто обяснение - продукти като люта чушка и мента човек възприема не със вкусовите си рецептори, а с тези за топло и студено. “Затова усещаме, че ядем чили или къри, но не и кориандъра в супата”, допълва лекарката.

“Повечето от това, което смятаме за вкус, всъщност не е вкус, а мирис – казва д-р Бекер. – Храни като сирене, плодове, шоколад, кафе, разпознаваме не с небцето, а с носа си. И

когато смятаме,

че сме загубили вкус,

всъщност обонятелните

ни способности не работят”

При пораженията от коронавирус структурата на храната, цветът ѝ и дори ритуалите при готвенето стават по-важни. Александър и Сара Будик например наблягат на текстурата - ядат повече сьомга заради усещането за плътност, масленост и за “петия вкус” умами. Предпочитат я пред бялата риба, която сега им изглежда суха и на трески. “Гледам да добавям зеленина на всичко. Да поднасям красиви блюда. Бледите, сивкавите храни ми изглеждат скучни и отблъскващи”, казва съпругата.

Потапянето в процеса на готвене, планирането на храната всяка седмица също помагат да се запази интересът към нея.

“COVID-19 ни вдъхнови да използваме забравения уред за фондю, защото работата с него е забавна”, казва Алекс Йетс.

Ударът на коронавирус по сетивата има и друга неприятна проява - “миризмите фантоми”. Дори месеци след диагнозата без никаква причина някои пациенти усещат дъх на керосин, изгоряла гума, развалено или цигарен дим. Алтеа Мъларки разказва, че ѝ миришело силно на пепел, от което дори ѝ се повдигало.

Според д-р Бекер това не е лоша новина. “Фантомните миризми” показват, че сетивата опитват да се оправят. В този процес понякога “жичките се объркват” - обонянието смесва ароматите, преди да се върне към нормалното.