Актьорът бяга от политиката, не иска в парламента

Звездата мечтае за вирус, който да научи българите да се къпят

Надя Панкова

"Такъв е животът. Пазиш се, но коронавирусът удря цялото ти семейство. И при нас стана така."

Това откровение направи пред "България Днес" актьорът и баща на две дъщери Мариан Бачев. Звездата е един от многото известни, които са преборили опасната болест, а най-сериозно Бачев се притеснил, след като дъщеричката му Александрина изгубила обонянието си.

"Цялото семейство, с изключение на най-малкото ми дете - Косара, изкарахме болестта. Александрина първоначално каза, че губи обонянието си, вдигна и над 37 градуса температура, затова се заключихме у дома за 14 дни. Предупредих в телевизията, предупредих на работа и нямаше как - стояхме си у дома", признава актьорът.

По думите на Бачев малката му дъщеря Косара също може да е пипнала коронавируса, но "ние така и не сме разбрали, защото при нея нямаше симптоми като при сестра й".

Заключеното у дома четиричленно семейство разчита на брата на Бачев. "Той за късмет живее три етажа над нас и ни пазаруваше", разказа за изпитанията актьорът. Бачев е категоричен, че коронавирусът може да е много страшен, но определено е донесъл редица ползи на населението.

"Всички установиха, че явно хигиената на ръцете е нещо важно. Мечтая буквално да дойде и някой вирус, който да научи българите, че е хубаво да се къпят повече от веднъж седмично. Тъй като за работата си пътувам с кола, знаете, в квартал "Левски Г" са студиата на телевизията, както се шегуваме, с винетка се ходи дотам, затова и нямам толкова досег с градския транспорт, но когато попадна там... мръсни дрехи, мазни коси, миризми", потръпва Бачев.

Александрина първа губи обоняние и вдига температура.
Александрина първа губи обоняние и вдига температура.

Актьорът признава и че маските са доказали ефекта си по време на пандемията. "Видя се, установи се ясно, че благодарение на миенето на ръцете ни и носенето на маски дори обичайният сезонен грип ни подмина", дава пример звездата.

През миналото лято дъщерята на Бачев Александрина стана звезда с авторско писмо до коронавируса, с което детето благодари на болестта, че е дала повече време с близките й, научила е хората да ценят лекарския труд и собствената си свобода, както и да си мият честичко ръцете. Тогава момиченцето бе на онлайн обучение като останалите си връстници, а по думите на Бачев това трябва да продължи.

"Има начини децата да се редуват в училище, на ротация, както е в Американския колеж, където преподавам. Но за мен изпитите трябва да са присъствени", категоричен е актьорът.

Бачев, който в момента не е под карантина, вече се е върнал към задълженията си в телевизията на Слави Трифонов. Но е категоричен, че ефирът не значи трамплин към партията или политиката.

"Категорично не съм член на "Има такъв народ", нямам и намерение да ставам, за да се кандидатирам за депутат или нещо подобно. Това е към този момент, защото моментите се менят и човек може в друг момент да вземе различно решение", признава още Бачев.

Бачев е близък със Слави, но няма да става част от партията му
Бачев е близък със Слави, но няма да става част от партията му

Като баща актьорът не пропусна и да коментира скандалната книжка "Марвин и планетата Гора", която разказва на малчуганите за мравка, която се запознава с гей двойка лебеди. За разлика от евродепутата Ангел Джамбазки, който я нарече "нагла, гнусна пропаганда", актьорът е далеч по-широко скроен.

"Не бих дал на децата си да четат това, но именно родителят и средата определят какво ще чете дете между 3 и 6 години, за каквито деца видях, че е предназначена приказката. Именно поведението на родителите показва дали едно дете ще се фиксира в различията, или ще ги приема. Моите деца са учили със съученици със синдром на Даун или други увреждания и не ги приемат за различни - питал съм ги изрично, играят с тях, помагат си. Не дадеш ли на детето повод да се фиксира в нещо, то ще го приеме за напълно естествено, нещо, което просто съществува и не е моя работа да го определям като правилно и грешно. Питали са ме децата ми по тази тема, да, отговарял съм едно - че от мъж и жена може да се роди живот, а от всичко друго на този етап е невъзможно", смята звездата.

Бачев признава, че книжката явно се преекспонира, за да създаде скандал сред родителите, тъй като именно те преценяват дали да купят и прочетат приказката на децата си.