Директорът на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге заяви, че равнищата на предаване на Ковид-19 в Европа продължават да са прекалено високи и да поставят здравните услуги под сериозно напрежение. Затова по думите му е твърде рано да бъдат облекчавани противоепидемичните мерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Трябва да бъдем търпеливи, ще бъде нужно време, за да ваксинираме хората", каза той на онлайн брифинг. Научихме тежки уроци - отварянето и затварянето и бързото повторно отваряне (на обществата) е лоша стратегия" за ограничаване на коронавирусната зараза, каза той.

"Равнищата на предаване на заразата в Европа все още са твърде високи, което се отразява на здравните системи и поставя под напрежение здравните услуги, поради което е твърде рано за облекчаване", заяви Клуге. "За да бъде потиснато предаването, са нужни непрекъснати и последователни усилия. Имайте предвид, че едва малко над 3 процента от хората в региона са имали потвърдено заразяване с коронавируса. Райони, които вече веднъж са били тежко засегнати, могат да бъдат засегнати отново", предупреди той.

Клуге заяви, че общо 35 страни в Европа са задействали програми за ваксиниране и дотук са поставени 25 милиона дози ваксини.

"Тези ваксини показаха ефикасността и безопасността, на които всички ние се надявахме. Това колосално начинание ще намали бремето върху здравните ни системи и несъмнено ще спаси живота на много хора", подчерта той.

По думите му запазващите се високи равнища на предаване и появяващите се нови разновидности на вируса правят неотложно ваксинирането на приоритетни групи, но той заяви, че темпът на производство и разпределение на ваксините засега не отговаря на очакванията.

"Парадоксът е, че с ваксината обществата имат усещането, че му се вижда краят, но, в същото време, те са призовавани да спазват ограничителни мерки с оглед на нова заплаха; това поражда напрежение, тревожност, умора и объркване. При тези условия това е напълно разбираемо", подчерта ръководителят на СЗО.