Експерти на Световната здравна организация (СЗО) препоръчаха ваксината срещу Ковид-19 на американската компания "Модерна" да се приема в две дози с интервал от 28 дни между тях, който може да бъде удължен при изключителни обстоятелства до 42 дни, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Стратегическата група от експерти по имунизация към СЗО публикува серия от препоръки за ваксината на "Модерна", няколко седмици, след като стори същото за ваксината на "Пфайзер"/ "Бионтех", предава БТА.

След преглед и анализ на данните от "Модерна" независимите експерти съветват ваксината да не се използва от бременни жени, освен ако не работят в здравеопазването и не са изложени на вируса или нямат заболявания, които ги излагат на голям риск от зараза.

"Основната препоръка за използването на тази ваксина е, че въз основа на настоящите елементи, ние съветваме тя да се дава в дози от сто микрограма или 0,5 милилитра в интервал от 28 дни", каза председателят на панела от експерти Алехандро Кравиото на брифинг в Женева. "Този интервал може да се удължи до 42 дни, но според доказателствата, с които разполагаме, не бива да се надвишава този интервал", допълни той.

Директорът по имунизациите в СЗО Кейт О'Браян каза, че има нужда от клинични изпитания на ваксината на "Модерна" върху бременни жени.

"Нямаме причина да мислим, че при бременност ще има проблем, само отбелязваме, че в момента няма информация по този въпрос", каза тя.