Шведската здравна агенция спря плащанията за ваксината на Пфайзер/Бионтех срещу новия коронавирус и иска разяснения колко дози ваксина има в един флакон, съобщи в. Дагенс нихeтер", цитиран от Ройтерс.

Швеция иска яснота колко дози ваксина са й били фактурирани, след като компанията Пфайзер поиска да се плащат по шест дози а флакон вместо договорените пет.

Сега Швеция иска Европейската комисия и Пфайзер да се договорят по колко дози ваксина се съдържат в един флакон, предава БТА.

"Дотогава сме съобщили на компанията, че трябва да изчакаме с изплащането на наличните фактури, докато не получим разяснения кое е вярното", каза главният шведски епидемиолог Андерш Тегнел.

Според "Дагенс нихетер" Пфайзер е искала да й се плащат по шест дози на флакон.

Отначало ЕС и Пфайзер се бяха договорили, че всеки флакон съдържа по пет дози ваксина, но впоследствие се оказа, че ако се използва специална спринцовка, от всеки флакон може да се извлекат шест дози.

"Това е недопустимо. Ако някоя страна може да извлича само по пет дози от флакон, тя е получила по-малко дози за същата цена", посочи шведският координатор на ваксинационната кампания Ричард Бергстрьом.