Българският лекарски съюз /БЛС/ категорично подкрепя действията на министъра на здравеопазването и призовава за разумно говорене и конструктивен диалог. Това се посочва в позиция на съсловната организация, в която се изразява тревога от нарастващото напрежение сред обществото заради действащите противоепидемични мерки и тяхното прилагане.

В сравнение с останалите държави в Европа мерките в България са сред най-либералните. В позицията се допълва още, че от БЛС "са наясно, че зад всеки затворен бизнес и зад всяко закрито работно място стоят човешки съдби и всеки български гражданин трябва да бъде убеден, че мерките, които се взимат, целят единствено и само опазването на живота и здравето на хората".

Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на милиони хора с днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване, добавят още от БЛС.

Балансираното, рационално и гъвкаво управление на мерките, заедно с осъзнаването на необходимостта от тяхното стриктно спазване, са определящи за това как ще продължим да функционираме като общество, се казва още в позицията на лекарския съюз.