12°C   София
 

Чрез този маркер шведски учени доказаха ролята на продължителното напрежение

Никой не е пощаден - все някога чуваме непоносимо лоша новина или ни връхлита болезнена загуба. Много вероятно е веднага или в следващите часове да “усетим” къде точно ни се намира сърцето. Не е случайно. Силните емоционални и физически натоварвания са сред отдавна признатите провокатори на кардиологични оплаквания, включително на острия миокарден инфаркт. Той е застрашаващо живота състояние, при което рязко намалява притокът на кръв към сърдечния мускул и в засегнатата зона загиват клетки. Обикновено е резултат от запушване на кръвоносен съд на самото сърце.

Въпреки че интуитивно всеки мисли, че хроничният натиск върху чувствата води до същия ефект като острия стрес, няма много научни доказателства за процеса. Пречката е, че не е утвърден универсален начин за измерване на хроничния стрес. В същото време излагането на дългосрочния му натиск е типично за съвременните общества и се установява, че е фактор за все повече болести.

Шведски учени са се сетили да използват за претегляне на хроничния стрес по способ, утвърден за други цели в токсикологията. Изследват косата. По време на растежа в нея се отлагат много вещества. Някои са внесени в организма отвън (спомнете си колко много истории за отровителство са разкривани така), или вещества, произведени по естествен начин от тялото. Като се знае приблизителната скорост на нарастване на косъма, се разбира доста точно продължителността на отлагането на нещото. В конкретния случай учените търсят следи от кортизол, известен като хормон на стреса. При сравняване на нивата на стрес хормона в косите на хора, получили инфаркт, и на здрави, се установява над 2 пъти разлика.

Средната концентрация на кортизол в косата за пациентите е 53,2 пикограма на милиграм. При контролната група от хора без инфаркт са измерени 22,2 пикограма на милиграм. Разликата се запазва дори след преизчисляване в многовариантен анализ според сърдечносъдовите рискове. Доказва се, че и мъжете, и жените на средна възраст с остър миокарден инцидент са имали значително повишени нива на кортизол най-малко месец преди инфаркта. Данните дават самочувствие на изследователите да смятат, че концентрацията на биомаркера кортизол е независимо и статистически значимо свързана с инфаркта. А хроничният стрес, изглежда, е “нов рисков фактор за острия миокарден инцидент” извън вече познатите.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...