Датски учени от университета в Орхус успяха да идентифицират гените, виновни за нощната инконтиненция при децата и юношите, пише в."Дейли мейл".

Лекарите отдавна подозираха, че нощното изпускане се предава по наследство. Но досега те не можаха да определят кои точно гени са виновни за този вид инконтиненция. Позната като нощна енуреза, тя засяга във Великобритания около половин милион деца и подрастващи, предава БТА.

Екипът на Джейн Хварегард Кристенсен успя да идентифицира генетичните варианти, които увеличават риска от нощно напикаване. В изследването били включени 3900 датски деца, диагностицирани с нощна енуреза. Техните данни били сравнени с тези на 31 000 деца, без подобна симптоматика. При направените изследвания били идентифицирани два сектора на генома, в които специфични генетични варианти увеличават риска

от нощно напикаване. Те отговарят за намаляването на производството на урина през нощта и регулират дейността на пикочния мехур по това време от денонощието. Датските специалисти констатирали, че децата с генетични варианти и склонност към синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, по-често страдат от тази инконтиненция. Специалистите са на мнение, че и двете заболявания имат обща генетична основа.