Пет региона в Швеция временно преустановиха ваксинирането с една от ваксините срещу коронавируса заради начина й на съхраняване при доставката, съобщи БТА.

Около 2100 дози от ваксината на "Модерна" са били съхранявани при прекалено ниска температура по време на транспортирането им. Близо 1000 дози от тази ваксина са били използвани, обявиха властите.

Агенцията за обществено здраве съобщи, че ще разследва дали твърде ниската температура се е отразила на качествата на препарата и дали при вече имунизираните процедурата трябва да се повтори.

"За съжаление, дистрибуторът направи грешка и превози ваксината при прекалено ниска температура, същата, която е нужна за ваксината на "Пфайзер", каза Андерс Тегнел - главен епидемолог в агенцията.

В провинция Вермланд са поставени 400 премръзнали дози на медици. Те били уведомени за инцидента с есемеси.

Шведската фармацевтична компания "Апотекет", която разпространява ваксината на "Модерна", каза, че ще разследва случилото се.

До 17 януари в Швеция са направени около 146 000 ваксинации. В страната смъртните случаи с КОВИД-19 са над 11 000 при население от 10,3 милиона и регистрирани 547 000 носители на заразата от началото на пандемията.