16°C   София
 

България е на девето място по смъртност от COVID-19 в ЕС, но на първо място на Балканския полуостров, каза на брифинг в Министерския съвет главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Притеснението е голямо в Европа заради новия щам особено във Великобритания, Ирландия и Нидерландия. Той не разболява по-теежко, но се разпространява по-бързо и заразността му е в пъти по-голяма. 10 души заразяват 5-6 души в България, а във Великобритания 10 заразяват 27, посочи той. 

За 7 дни излекуваните са 31 456, а броят на заразените е 2993. При смъртността се тръгва от 1,2 на 100 000, достигнат е пик на 8 декември, а сега е 10 на 100 000.  - около 9 пъти по-висока", изтъкна ген. Мутафчийски.

Проф. Балтов допълни, че английският щам е вече у нас. Бил засечен още през ноември в лабораторията на "Пирогов". Лабораторията хващала три варианта на вируса. При този щам обаче един от тях липсвал.

Заетостта на болничните легла за COVID-19 е 20%, като най-висока е в София област и София-град, каза здравният министър Костадин Ангелов. В реанимации заетостта е 43% - най-висока в София област, Силистра, Ловеч и Видин. Запазва се тенденцията за неколкократно по-голям брой на излекуваните в сравнение с потвърдените случаи.

Очаква се на по-лек режим да преминат учениците след 5 клас, заведенията и търговските части на моловете. Решението е взето след заседание на щаба с премиера Бойко Борисов.

Няма забавяне на ваксинирането, каза Красимир Гигов, шеф на щаба за него. Имунизирани са 46% от желаещите лекари, 23% от желаещите сестри, 19% болничен персонал и др. Ваксинират се и зъболекари и аптекари, допълни Гигов.

Следващата седмица идват 14 040 дози от ваксината на "Пфайзер". Те ще компенсират онези, които не пристигнаха тази седмица, каза Богдан Кирилов, директор на агенцията по лекарствата. През февруари се очакват още 83 000 дози, а през март - 104 000. Забавянето в доставката се наложи заради модифициране на производствения процес, като целта е да се увеличи производството и от март да има по-големи доставки, каза той. През март от "Модерна" се очакват 24 000 дози, после още 3600.

Ако становището за ваксината на "АстраЗенека" е положително, ще получим през март стотици хиляди дози, допълни Кирилов. По думите му напредва оценката и на ваксината на друг производител, за която се очаква да бъдат публикувани резултатите от клиничните изпитвания.локдауни завинаги
01/21/2021 11:02:30

Помнете ми думата, следващия локдаун е планиран "отгоре" съвсем скоро, за февруари или март, и подплътен с трепетно очакван "нов щам".

Иван
01/21/2021 11:12:34

След като леглата са заети 20% е редно 80% от обслужващия персонал да бъде временно уволнен и парите да бъдат дадени директно на страдащите уволнени работници от затворените ресторанти, молове, спортни зали, фитнеси. Между другото, какво отношение има тук балканският полуостров? Защо например не сравняваме със бившите социалистически страни, които имат сходна система на здравеопазване.

Иван
01/21/2021 11:32:56

И освен това ваксинирането на медиците, които са в контакт със заразно болни трябва да се ваксинират само след отстраняването им от тази среда, защото като се инфектират докато са там с частичен имунитет ще се появат мутанти, които не се неутрализират от ваксината. Докато трае процеса на ваксинацията докторите трябва за са в отпускане. Най-добре неплатена за да не се товари бюджета и защото това както виждаме си е лична облага за тях самите, но не и за околните.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...