На читателския въпрос отговаря проф. Вихра Миланова, дмн,
началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница

Реализъм - това е да оцениш правилно сложността на проблема.
Позитивната нагласа е да го приемеш като предизвикателство, с което трябва да се справиш.
Ковидпандемията е сериозен проблем. Това е реалистичната оценка.
Погледнато общочовешки, хората неведнъж са се сблъсквали с подобни ситуации и са ги решавали успешно. Това е основание за позитивна нагласа. Погледнато индивидуално, всеки се е сблъсквал със заболяване и с помощта на лекарите и с възможностите на съвременната медицина се е справял.
Това е основание за позитивна нагласа, че, спазвайки препоръките на медицинските специалисти и подхождайки с доверие към постиженията на съвременната медицина, ще се справим и този път.
Наред с грижата за физическото ни състояние по време на пандемията и предпазването от коронавируса не трябва да забравяме, че психичното ни здраве и спокойствие са не по-малко важни.
Както се грижим за тялото си, важно е да се погрижим и за психичното си здраве, така че да подпомогнем имунната си система.
Когато човек вярва, че не може да се разболее, тогава инстинктът за самосъхранение спира да работи. Този човек може да не забележи появата на опасните признаци. Дори ако такъв човек има симптоми на коронавирус, той може да си каже, че това не е нищо особено, и да не вземе мерки.
Самоувереността, че никога нищо опасно не може да ни се случи, е опасна.
На другия полюс са хората, които изпадат в паника. Постоянно се страхуват, че ще се заразят. Някои даже мислят, че имат симптоми на болестта. Така човек е в постоянно състояние на стрес и съпротивителните сили на тялото отново намаляват
Оптималното положение е да се придържате към препоръките, които ни дават лекарите, да не мислите постоянно за най-лошото. Човек в състояние на стрес привлича болестите към себе си.
Ако искате да бъдете здрави, мислете позитивно, действайте рационално!