Над 30% от учителите в Бургаско искат  да се ваксинират, близо 40% са желаещите  в старческите домове, каза здравният министър Костадин Ангелов. Според него е създадена организация за ваксинирането им. Но то най-вероятно няма да започне тази седмица, както е било планирано. Ще отложи заради намалената  доставка на ваксини.

Ангелов определи като изключително добра организацията в 6-и регион за ваксинация и благодари на директора на РЗИ д-р Георги Паздеров. Той обхваща Бургаска, Сливенска и Ямболска област.

Според министъра процентът на желаещите да се ваксинират в трите области е по-голям от средния за страната, а Бургаска област е сред първенците. Според Паздеров първо трябва да приключи ваксинацията на медиците на първа линия. Ако има достатъчно ваксини, може да почне успоредно ваксиниране на учители тази или следващата седмица. 

 В някои области учителите ще се ваксинират в РЗИ, другаде мобилни екипи ще ходят на място. В домовете за старци ваксинирането ще е от мобилни екипи, каза Ангелов. 

Той добави, чебил цитиран неправилно от медии по въпроса обсъжда ли се отваряне на заведенията. "Ковид пренаради нашите приоритети и приоритетите пред нас са здравеопазването, образованието и спортът. След тях са всички останали, в това число заведения и хотели. Нека няма сърдити, не е време за емоции, а за разум. Има над 2 милиона загинали в целия свят", призова Ангелов.