Имунизирани в края на миналата година медици са проследили ефекта от ваксината с тест за антитела и резултатите са обнадеждаващи, предаде Би Ти Ви.

За да проверят дали не са изкарали безсимптомно болестта, медици в бургаската онкология си правят тест за антитела преди първата доза от ваксината. Сред тях е и главната сестра Дарина Стоянова. Първият резултат показва, че не се е срещала с вируса. След имунизацията прави нов тест. „Бях много приятно изненадана, защото резултатът ми вече се е покачил на 56,9. Това значи, че вече имам изградени антитела срещу тази болест и съм малко по-спокойна“, каза Стоянова.

Втората доза от ваксината медиците получиха днес следобед. Преди тя да бъде реимунизирана, Стоянова ваксинира колегите си. Д-р Детелина Иванова посочи, че е имала болка в ръката, която се е появила няколко часа след първата ваксина и продължила около ден.

За разлика от първата доза, сега един флакон се разпределя не за 5, а за 6 души, за да не остава неоползотворено количество ваксина. След изчерпване на списъка с медици в Бургас има готовност да започне имунизацията на учители и потребителите на социалните услуги.

„В зависимост от количествата, които ще вземат Ямбол и Сливен, може към края на тази седмица или другата да имаме възможност да започнем втора фаза“, уточни д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ.

Новите доставени ваксини за трите области са малко над 1700.