Норвегия промени съветите си за прилагане на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", след като регистрира 29 смъртни случая на старци с крехко здраве. Според властите е опасно да се ваксинират болнави хора на прага на силите им. Те съветват личните лекари да преценяват за всеки дали да бъде ваксиниран с препарата на "Пфайзер"/"Бионтех", предава Би Ти Ви.

Норвежката агенция по лекарствата съобщи първо за 23 умрели старци малко след като са получили първата доза от ваксината. 13 от тях имали сериозни странични ефекти - висока температура, повръщане и гадене, които "може да се довели до смъртта им", казва агенцията.

По-късно броят на смъртните случаи бе коригиран на 29 - всички от старчески домове. 

Норвегия съветва страни, които прилагат ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", да следят внимателно състоянието на възрастните пациенти.

Властите обаче не смятат смътта на 29-те старци за тревожен сигнал, тъй като алергичните реакции към ваксината са изключително редки.

"Не сме притеснени от ситуацията. Очевидно при тези ваксини рискът е минимален, с изключение за най-възрастните пациенти. Лекарите трябва да преценяват според случая. Тези, които са на прага на силите си и са в края на живота си, да получат ваксина след индивидуална оценка", заяви Стейнар Мадсен, директор в агенцията по лекарствата.

"Пфайзер"и "Бионтех" заявиха, че работят с норвежките власти, за да разследват случаите, но "те не са притеснителни", предаде "Блумбърг".

Досега в Норвегия са ваксинирани повече от 30 000 души.