Международен екип от учени идентифицира нови фрагменти на антитела към SARS-CoV-2, пише MedicalXpress.

"Нанотелата", както ги наричае екипът, са по-малки от класическите, поради което по-добре проникват в тъканта и се произвеждат в големи количества. Учените успяват да комбинират нанотела в молекули, които атакуват едновременно различни части на вируса.

Според д-р Флориан Шмид имунната система произвежда почти безкраен брой различни антитела, но малко от тях могат да победят коронавируса.

Както обясни ученият,  повърхностният белтък на SARS-CoV-2 се инжектира с антитела от алпака и лама и имунната система произвежда антитела към него. В допълнение алпаките и ламите произвеждат по-опростени техни версии, които служат като основа за нанотела.

Няколко седмици по-късно учените вземат кръвни проби от животните, от които вадят генетична информация за произведените антитела и идентифицират онези елементи, които разпознават белтъка на вируса.

„Получихме десетки антитела, които бяха анализирани допълнително“, каза д-р Пол-Алберт Кьониг от университета в Бон.

Клониращият белтък има съществено значение за заразата, припомни Кьониг. Той действа като велкро, с който патогенът се прикрепя към клетката. След това велкрото променя структурата си, изхвърляйки компонент, важен за прикрепването, и посредничи за сливането на вирусната обвивка с клетката.

"Нанотелата също предизвикват тази структурна промяна, но преди вирусът да се срещне с целевата си клетка. Промените вероятно ще бъдат необратими. И вирусът вече няма да може да се свързва с клетките и да ги заразява", обясни ученият.

Екипът се възползва и от друго предимство на нанотелата: тяхната структура позволява образуването на молекули с висока ефективност, предаде Dariknews.

Съавторът на изследването Мартин Хелберг обясни, че нанотелата се свързват с два участъка в белтъчното връхче на вируса. Това помогнало да се блокира способността му да се движи между човешките клетки.

В допълнение комбинираната версия на нанотела работи и с мутирал вирус. „Така че рискът вирусът да стане устойчив на тези комбинирани нанотела е изключително малък“, отбеляза ученият. Хелберг предположи, че нанотелата ще се превърнат в лекарство и в съставка на ваксина срещу коронавируса.