Медици и служители в болницата в Сандански обявиха, че ще напуснат, ако се наложи каквото и да е наказание на управителя д-р Илия Тонев.

Преди дни стана ясно, че 20 служители от общинската администрация и 4-ма съветници са се ваксинирали в нарушение на Националния план за ваксинации. здравният министър Костадин Ангелов назначи проверка и тя откри нарушения. Тойказа, че ако болницата бе на нвегово подчинение, веднага би уволнил управителя. Д-р Тонев обяви, че имунизирането на 20-те е направено, за да не се изхвърлят ваксините. Дори и дъщеря си уговарял да се имунизира.

Декларация в защита на д-р Тонев е пратена до кметовете на Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна, защото 4-те общини са собственици на болницата и те решават съдбата на директора й.

"Заявяваме най-отговорно като работещи на първа линия и вече ваксинирани, че процентът на желаещите и убедени в имунизацията е незначителен и това ще е проблем за масовата ваксинация", се казва в документа. Медиците "поемат споделена отговорност с управителя" и при каквито и да е наложени санкции спрямо д-р Илия Тонев, ще напуснат с предизвестие.