Работата предизвиква толкова много стрес, че го превърна в глобален проблем на човешкото здраве. Японски учени установиха, че работещите, които редовно се разхождат в паркове или гори, се справят по-добре със стреса на работното място, съобщи "Сайънс дейли".

За изследването си пише проф. Шиничиро Сасахара от университета в Цукуба в сп. "Пъблик хелт ин практис". Екипът му е анализирал данни на служители за "чувството им на съгласуваност", демографски показатели и навиците им да се разхождат. "Чувството на съгласуваност" е понятие, въведено от Арон Антоновски през 70-те години на ХХ век. То обхваща усещането за смисъл в живота, разпознаването и разбирането за стреса и степентта на готовност и способност за справяне с него. Изследвания показват, че фактори като ниво на образованост и съжителство с патрньор усилват чувството на съгласуваност, а пушенето и заседналият живот го снижават. Хората с висока оценка на чувството на съгласуваност са по-устойчиви на стрес.

В изследването са отчетени данните за над 6000 работещи японци на възраст от 20 г. до 60 г. То установило най-високи стойности на чувството на съгласуваност при тези, които редовно се разхождат в паркове, гористи и зелени пространства.

"Изследването ни показва, че разходка поне веднъж седмично в гора или парк повишава чувството за съгласуваност", каза проф. Сасахара.