Никой не би спорил с факта, че шоколадът подобрява настроението, като произвежда допамин, ендорфини и серотонин - хормони на удоволствието. В същото време е по-добре да не ядете някои шоколадови бонбони: те са опасни за здравето.

Диетолозите отдавна са установили, че шоколадът е вид суперхрана, която регулира метаболитните процеси в човешкото тяло. Съдържа голямо количество антиоксиданти, което помага да се защити имунната система.

Въпреки полезността, лекарите препоръчват да не се дават сладкиши на деца на възраст под седем години, тъй като те могат да причинят алергии.

Преди да се поглезите със следваща хапка, трябва да запомните, че голямото количество шоколад натоварва много черния дроб. В тандем със заместители на какаово масло, продукт, който би могъл да бъде полезен, се превръща в „химическа бомба“.

Трансмазнините също играят роля, по-специално палмовото масло, което се абсорбира слабо от тялото.

Ако горните компоненти присъстват в шоколада, тогава е по-добре да не ядете такъв деликатес.

Когато купувате, трябва да изберете продукта, съдържащ естествени съставки. Това обикновено е черен шоколад.

Що се отнася до нормите за неговата употреба, безопасната доза за възрастен е около 10 грама на ден.