8°C   София
 

Ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация. Това бе докладвано на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб, съобщиха от правителствената пресслужба.

„По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. Добри показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки“, информира министър Ангелов. Той подчерта, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.

„Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им“, разпореди премиерът Борисов на здравния министър.

Министър-председателят изрази благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините срещу COVID-19 между всички държави членки на ЕС. Премиерът Борисов добави, че ваксинацията е от изключително значение и за справяне с новия щам на вируса.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с COVID-19. Мутафчийски добави, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни в лечебните заведения.Аз
01/14/2021 12:34:33

За пореден път питам: кой е виновен за КЪСНО НАЛОЖЕНАТА КАРАНТИНА, което стана причина за хиляди погребани от ноември насам. Ще бъдат ли СЪДЕНИ ВИНОВНИЦИТЕ ?

ковидиот
01/14/2021 14:48:09

Аз, отиди тогава в Британия, Франция или Испания - там не са спирали карантините и локдауна. Ще се чувстваш у дома си (като не излизаш). И ще броиш тамошните умрели

Пешо
01/14/2021 19:30:48

Мерките били дали резултат? Ами, мерките! Мерките предизвикаха пасивна съпротива в хората, които престанаха да ходят на лекар с настинка. И именно тази пасивна съпротива, предизвикана от мерките даде резултат, селекционирайки вирус, който не изисква лекарска намеса и може да се лекува по метода ман-гър. Факта че масови събирания не увеличават случаите ами ги намаляват, показва че ваксинацията ман-гър(тм) е което наистина дава резултат. Заразява, измества патогенният вирус и имунизира. И ако 3% от учителите се окажат положителни, което си е скритото състояние на която и да е короно вирусна инфекция, мерките са само политически тормоз. И ще е истинско престъпление ако без симптоми и с ваксиниращ щам ги лишат от свобода.

Пешо
01/14/2021 19:43:55

До Аз: Въпреки че мисля че мерките в момента са не съвсем адекватни и че демонтирането им може да стане много по-бързо, не може да се отрече че се справиха. Карантина не е имало. Ако говориш за грипната ваканция на учениците, тя си е сложена тъкмо навреме. А хилядите мъртви в повече са от забрана на каквато и да е медицинска помощ освен за ковид болни. Вината е на здравния министър и щаба, издали заповедта. Броят на жертвите от ковид е около възможния минимум. Около 2000 всичко и около 4000 с ковид в някой момент, но умрели от друга болест. За съжаление броя на жертвите не е нула. Виж която и да е западна държава и си дай сметка. България се измъква по терлички.

Пешо
01/14/2021 19:45:02

Май ББ е елемента на здравия разум сред нощниците. В други страни чакаха по 6 месеца за да възстановят планови те операции. Единствената мярка, която е адекватна е грипната ваканция. Най-неадекватната мярка е тестването на здрави хора - - учителите. Защото по този начин се спира разпространението на щама на вируса, който не изисква лекарска намеса. Което е истинската ваксина, за разлика от инжекции със съмнително съдържание и резултат.

пропаганда, корона и лъжи
01/14/2021 21:48:50

От една страна мерките в България са относително меки, в сравнение с локдауните (буквално концлагери!) в много страни. Отделно от това, тези мерки не се и съблюдават особено, особено след края на нашия локдаун през май месец. Е и? Пукнахме ли, мреме ли яко? През 2009 от тогавашния страшен вирус са измрели 4000 души (и то предимно млади). Тогава някой да беше чул нещо, да имаше пандемии, мерки, локдауни??? През 2020 по официалната (раздута) статистика са умрели общо 7600 от короната. Хора които са ходили из болниците през цялата година по "некоронен" повод казват - болниците са празни като музеи, не чакаме опашки, обслужването е по-бързо отпреди. Сами си правете извода - кое е пропаганда и кое е истината

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...