Хронично болните, тези с наднормено тегло и над 50 г. трябва да се ваксинират. При автоимунни заболявания, трансплантиране и бременност - да изчакат, препоръча хематологът д-р Чавдар Ботев пред Нова тв.

"Имаме едно заболяване, при което 74% успяват да се излекуват вкъщи, 14% - в болница, 2% се нуждаят от интензивни грижи, а смъртността е 5%. Изследване със 100 души в Германия показва, че 60% имат увреждане на сърцето, след като са изкарали коронавируса. Установява се и увреждане на бъбреците и на други органи. А при по-тежко болните 40% може да развият автоимунни болести. Това е клиничната картина. Но има ваксини, които бяха разработени много бързо - за около година. Предишната най-бързо разработена ваксина отне 4 г.", обясни д-р Ботев.

Той разказа за опити с мишки, ваксинирани с 4 различни ваксини за SARS. След заразяване те развили странични ефекти, които не биха се проявили, ако преболедуват вируса без имунизация.

За ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" д-р Ботев посочи, че доза от първата е 30 микрограма, а от втората - 100.

"В САЩ искат "Модерна" да намали наполовина дозата си, защото се е установило, че при хората от 18 до 50 г. половин доза е достатъчна. При по-стари хора е нужно да се използва по-голяма доза", обясни д-р Ботев.