2°C   София
 

Изследователи: При светлата кожа вероятността пулсов оксиметър да изпусне влошаване е 3 пъти по-рядка

Намаляването на кислорода в кръвта - медицината го нарича хипоксемия, е важен знак за влошаване при хората с COVID-19. Но още в първите месеци на пандемията лекарите установиха, че болните усещат недостига на въздух със закъснение. Това прави измерването особено необходимо за ранно хващане на усложняващата се инфекция.

“Имахме пациенти, които идват в много добро състояние, по нищо не личи, че са зле, но с тежки рентгенови промени и ниско насищане (сатурация) на кръвта с кислород. Човекът спокойно говори с нас, не изглежда да е в застрашаващо състояние и изведнъж се срива”, обясни пред “24 часа” специалистът по белодробни болести проф. д-р Димитър Костадинов, дм. Опитът наложи проследяването на насищането с кислород като маркер за влошаването. В клиниките се използват професионални оксиметри, а в домашни условия - масовите апаратчета, чиято цена поради търсенето още през пролетта скочи между 5 и 10 пъти според модела. Машинките добиха известност като пулсоксиметри, защото дори най-евтините видове отчитат и пулса.

Според сравнения между стойностите от болничните и популярните апарати при едни и същи хора измерването у дома е достатъчно надеждно като ориентир. Това го нареди до термометъра в препоръчителния списък за домашно лечение на новата инфекция. В общия случай се следи сатурацията да не пада под 94. Смята се, че по-ниските стойности налагат болнично лечение и/или включване на кислородна терапия.

Апаратчетата използват за тестуването насочена светлина. Пръстите и меката част на ухото са най-удобните места, на което може да се приложи бързо техноологията за проверка на сърдечната дейност и оксигенацията. Обикновено се предпочита устройство за пръстите, подобно на клипс. Технологията е абсолютно безболезнена и неинвазивна. Тя доста точно може да установи колко добре сърцето изпомпва богата на кислород кръв през тялото. Апаратурата е в помощ основно на кардиолозите, пулмолозите и спешните лекари.

Пулсовите оксиметри измерват наситеността на кислорода в кръвта чрез количеството в еритроцитите - червените кръвни клетки. Отчитането става според промените в поглъщането на светлината. Колкото по-близо до повърхността са разположени кръвоносните съдове и колкото по-тънка и светла е кожата, толково по-добра е “видимостта”. Логично с увеличаване на пигментацията в мелатониновите клетки се променя начинът на пропускане на светлината. По сходна причина лакът за нокти и особено цветният изкривява данните за оксигенацията.

Проучване, публикувано в “Ню Ингланд джърнъл ъв медисин”, обръща внимание, че точността на резултата от измерването зависи и от тена на човека. Според авторите тъмната пигментация предпоставя по-чести “грешки” - апаратчето надценява количеството кислород и реално подценява хипоксемията.

Докладът стъпва на данни от почти едновременни двукратни измервания - единият с най-прецизна апаратура, на насищането на кислород. Изследователите са разгледали над 48 000 показания на пулсова оксиметрия. При тъмнокожите апаратчето не отчитало в пълна степен хипоксемията при 3 пъти повече пациенти в сравнение с белите.

Устройствата може да покажат заблуждаващи резултати при 12 от всеки 100 души с наситена пигментация на кожата. Така според изследователите тенът става едно от предизвикателствата в пулсоксиметрията.

С този аргумент авторите на изследването от Медицинското училище към Мичиганския университет казват, че пулсова оксиметрия за преценка на състоянието на пациенти може да постави тъмнокожите пациенти в повишен риск от скрит недостиг на кислород. По-високият процент грешки, наблюдаван при използване на пулсови оксиметри при тъмнокожи хора, не е детайлизиран според степента на пигментация, но принципът на действие ги прави резонен маркер.

Подобен анализ сравнява 37 308 резултата от сдвоени тестове от пациенти на интензивни отделения в 178 медицински центъра през 2014 и 2015 г. и открива сходни несъответствия.уолъс
01/09/2021 13:47:59

Пулсовите оксиметри и расизмът. България, пулсоксиметри (обменят опит): Бе ти праиш ли разлика между славянчетата и по-мургавичките? - Циганетата ли имаш предвид? - Ти пък, не разбира се, имам предвид ромчетата. - Аха, схващам... ами да ти кажа боята няма значение, друго е важно за нивата на кислорода - Маските, нали? - Ами да, черно на бяло го имам: повече маска - по-малко кислород - И аз така го замервам, всички маскирани по това си приличат - с по-малко кислород я карат... -Абе те изобщо си приличат, едни такива, как да кажа... сходни физиономии имат... - Ааа, моля ти се, грешиш, различни модели маски има, че и цветни... ама инак си прав, всички масконосители изглеждат тъпо, може пък да са тъпи, а? - Май тъй ще излезе, то така става като не ти стига кислорода - изтъпяваш

Пешо
01/10/2021 20:55:56

То най-много лъже дебелата и загрубяла кожа. И затова винаги трябва да се прави проба със странично поставяне на апаратчето и да се сравнява с измерване на китката. Като се калибрира добре, например стискайки ръката с маншет за мерене на кръвно в средна точка, инфрачервените апаратчета и тези с две дължини на вълната са си много точни. Е ако има изгаряне то не се знае и какво мери. Калибрираш и след това само прибавяш или изваждаш едноцифрено число и е точно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...