35°C   София
 

"Допреди пандемията живеехме по определен начин, който смятахме за твърдо зададен – независимо дали беше правилен или не. И изведнъж установихме колко крехък е този ред", казва политологът Иван Кръстев пред Дойче Веле.

"Допреди мислехме например, че да пътуваш накъдето си искаш е нещо най-естествено. Но тази възможност изчезна от днес за утре. Напоследък е модерно пандемията да се сравнява с война.

Но на път от Виена за София изведнъж осъзнах, че пандемията е точно обратното на войната. По време на война огромни маси се струпват по гари и летища, хората непрекъснато са в движение, защото се опитват да избягат от опасността. А по време на сегашната пандемия тъкмо гарите и летищата са най-самотните места на света. Именно този парализиран свят е една от най-големите промени", казва Кръстев.

"Източноевропейците от моето поколение непрекъснато говорят за свободата и нейното значение. Усещането за свобода е нещо физическо. За моето поколение самото прекосяване на граница бе най-физическото усещане за свобода, което можеш да изпиташ. И изведнъж това трябва да бъде преосмислено.

Щом хората бяха затворени по домовете, с кристална яснота осъзнахме, че живеем в общ свят. Защото всички започнаха да обсъждат една и съща тема, навсякъде по света, на всички езици. Тази всеобща свързаност е съвсем буквална, защото за мен един приятел от другата страна на улицата се оказа точно толкова близо, колкото друг приятел на края на света: когато не можеш да напуснеш дома си, и двамата са еднакво близо или далеч.

Освен това изведнъж започнахме да се интересуваме от неща, които сме подминавали. С други думи, когато хората бяха затворени в домовете, те се отвориха за целия свят, защото осъзнаха колко взаимосвързани сме всички", каза още Кръстев.

"В Европа има още нещо интересно. Участвах в голямо изследване на Европейския съвет за външна политика още преди да бъде приет Планът за възстановяване. Мнозина казваха, че са разочаровани от реакцията на ЕС на пандемията. Особено огорчени бяха испанците и италианците. Въпреки това в резултат от кризата хората стигнаха до един основен извод: че има нужда от по-голяма европейска консолидация. Парадоксът, че хората искат повече Европа, макар да са недоволни от първата реакция в отговор на кризата, се дължи на факта, че те видяха света с нови очи. Като тласък към европейска интеграция това бе радикален пробив.

Случи се обаче и една голяма беда, която онагледява много интересен психологически аспект на кризата. След първия локдаун дойде лятото, а с него надеждата, че всичко май е приключило. Въпреки предупрежденията на учените, че не е така. После дойде вторият локдаун и стана ясно (поне това наблюдавах в Австрия и България), че хората не искат да изпълняват част от правителствените решения. Хората бяха изтощени и смятаха, че реакцията на властите е преувеличена. А сега вече, когато работата опира до ваксините и имунизацията, растящото недоверие в обществото започва да става истински вредно."

"В моята страна се натъквам на какви ли не теории на заговора и на всевъзможни прояви на недоверие към научната общност и към властта. В началото на кризата не само се надявах, но и очаквах доверието към експертите значително да нарасне. Когато е за собственото им здраве, за здравето на роднини и приятели, хората са готови да се доверят на лекари и на експерти доста повече, отколкото когато става дума примерно за външна политика. В страни като Германия мнозинството следва мерките. Но в други страни, и то не само в Източна Европа (вижте какво става във Франция!) недоверието към всяка експертна оценка е толкова високо, че някои вече са готови да вярват и на най-безумните конспиративни теории.

Да, защото доверието е много важно за една демокрация. Доста години съм живял в страна, където невинаги беше добре да се доверяваш на властта. Да не се доверяваш на властта всъщност е нещо много важно. Но такова недоверие трябва да се основава на определен тип аргументация и на определен тип валидизация, в резултат от които хората имат право да бъдат недоверчиви.

Тъй че растящото сега недоверие сериозно ме тревожи, защото хората подозират властите и се заиграват със страховете, но сами не предлагат никаква алтернатива. Например съпротивата срещу имунизацията: това недоверие парализира всякакви колективни действия", казва Кръстев.

"Популизмът черпи силите си не от страховете, а от смътните тревоги. Това е много дифузно усещане, поради което хората интуитивно търсят някого, който да стане говорител на тези тревоги и безпокойства. Но когато избухна пандемията, хората започнаха да се оглеждат за политици, които да поемат отговорност и да решават проблемите. А популистите не предлагат нищо. И мнозина от тях, които си дават вид, че контролират ситуацията, не са доволни от сегашната криза. Понеже такива кризи изискват друг тип политици – които могат да си сътрудничат с обществото.

През 2021 г. либералните демокрация ще се изправят пред сериозни предизвикателства. По няколко причини. На първо място очевидно е, че  азиатските страни се справят по-добре от Европа и САЩ. В резултат тяхната икономическа мощ се запазва. Това важи не само за Китай, но и за страни като Южна Корея и Тайван. Тоест, става дума не толкова за различията между политическите системи, а за различията между континентите.

На второ място – ваксините. Как ще подействат и как ще бъдат убедени хората да извършат нещо, което е в общ интерес? В Китай например се разпоредиха, че ако не си ваксиниран, нямаш право да използваш обществен транспорт. В една либерална демокрация обаче нещата са доста по-сложни", казва анализаторът.

Най-важното е Европа да излезе от кризата още през 2021 и да възстанови определено равнище на нормалност. По-конкретно: да възстанови икономиката си, да отвори границите и да премине в следпандемичен режим на съществуване.

От критично значение е и начинът, по който ЕС ще намери мястото си в света на 2021 г. От първостепенна важност ще бъдат отношенията със САЩ и с Китай. Пандемията всъщност маркира същинското начало на 21 век", завърши Иван Кръстев.задава се световен тоталитаризъм
01/01/2021 22:37:31

Идиот, и на теб ти е платено да мъмриш хората че не са послушни да издевателстват над тях по комунистически/фашистки тертип. А то е точно обратното - хората са прекалено толерантни и търпливи, понеже са свикнали че наличната даденост в живота ни допреди година ще се върне от само себе си. Не, няма. Тези с властта над нас са го решили.

задава се световен тоталитаризъм
01/01/2021 22:44:42

Самият факт че ни пускат фитили - как нромалността щяла да се върне "донякъде" ама под определени условия - на първо място ваксини, ама и разни други "мерки" да си останат. Един вид, ще имате нормалност, ама ще си е тази вече наложената "нова нормалност". Която от своя страна има всички необходими предпоставки да се развие мигновено до най-остра форма на световен тоталитаризъм. Само да припомня - целия свят почти без изключения е в режим на "извънредно положение", което ще рече че са суспендирани права и са наложени още задължения.

задава се световен тоталитаризъм
01/01/2021 22:54:35

По този начин тоталиаризма ще настъпи съвсем законно, точно както и Хитлер дойде на власт - законно пожелан и избран от народа. Нищо ново под слънцето - сега мнозина от народа ще се подлъват по ваксините и сами ще ги пожелаят. Някои заради страх от вируса (класическа хипохондрия), други ще се хванат на обещанията, че след ваксинирането им всичко за тях ще е "както преди". Тук дори не коментирам колко вредни или безвредни са ваксините, нито дали са ефективни. Понятието "ваксина" тук действа на друго, психологическо ниво, и медицинските качества на ваксините (ако изобщо ги има) нямат никакво значение.

задава се световен тоталитаризъм
01/01/2021 23:42:21

Колкото до самия вирус – той просто не заслужава коментар. След толкова време вече го опознахме. Вирус като вирус – малко по-силен от грип, взема си своето и не може да го заградиш с ограда. Както за всеки вирус, и тук никой не знае кой точно ще изтегли късата клечка. Само да припомним ужасния грип от 2009-та. Тогава по официални (и далеч по-малко манипулирани) данни в България от него са умрели около 4000 души годишно. През 2020-та от COVID са умрели към 7600 (и това е при наличие на зверските манипулации и ужасната неточност на PCR-тестовете в посока към фалшиво положителни резултати). Значи, грубо казано, този вирус е максимум 2 пъти по-смъртоносен. Да припомним освен това, че през 2020-та официално няма умрели от грип по света и у нас, просто защото тази стара като света болест изведнъж някак си спря да съществува !!! А да сравним мерките сега, и техния мащаб, с 2009-та, когато нямаше мерки?

уолъс
01/02/2021 00:33:11

До глобалистките подлоги (като Иван Кръстев): “If ye love wealth better than liberty, the tranquility of servitude better than the animating contest of freedom, go home from us in peace. We ask not your counsels or your arms. Crouch down and lick the hands which feed you. May your chains set lightly upon you, and may posterity forget that you were our countrymen.” Samuel Adams

COVID – фалш и пропаганда в наукообразна форма
01/05/2021 12:49:16

Има все още тук-там учени, които не мълчат. Един немски геолог напуска изключително уважавана немска Академична институция в знак на протест срещу фалша на PCR тестове и ваксините, които са гръбнака на ковид индустрията и „мерките“ (файла представлява писмото му за напускане, в оригинал на немски): https://egon-w-kreutzer.de/wp-content/uploads/2020/12/Aigner-Austritt-1.pdf Тук е превода на български, не особено добър заради Гугъл преводача, но все пак е приличен за тези които не знаят немски: https://onarealcase.blogspot.com/2020/12/tubingen.html?m=1 Това че човекът не е конкретно специалист по темата не е от значение, важното е че дава пример. Дал е и достатъчно линкове (не само на медии) с допълнителна информация. И още малко интересни факти за този вирус и PCR тестовете: https://onarealcase.blogspot.com/2020/12/sars-cov-2-hiv2.html?m=1 https://onarealcase.blogspot.com/2020/12/pcr.html?m=1 Моля четете внимателно – науката също може да има своите дълбоки падения!!!

нов световен ред
01/08/2021 23:03:51

Цивилизованата част от света живееше в относителен мир и предсказуемост от доста години. Каквото и извънредно да се случваше, хората си казваха – имаме управници, те няма да допуснат да се отклоним прекалено от нормалните параметри на живота ни, защото и самите те имат такъв интерес. Така и ставаше. Накратко казано – хората станаха глупави овце, напълно доверяващи се на овчарите си. Сега обаче е различно – същите тези управници, повсеместно и дирижирано (но без наличие на реална основателна причина), рязко ни отклоняват от оптималните параметри. Затова не е чудно че дори някои искрено мислещи учени (или поне претендиращи да са такива) по нищо не се отличават от останалите овце – и те все още вярват че някой си някъде там из властовите висини ще върне нещата на местата им. Не! Този път няма да стане без МАСОВА намеса отдолу.

istorik Georgiev
01/26/2021 16:45:24

KAPITALIZAM,KOMUNIZAM,ISLAMSKI TERORIZAM I SEGA COVID-19! EDNI I SASHTI AVTORI S EDNA I EDINSTVENA TSEL ,KAK DA ZAROBYAT CHOVESHKIYAT ROD !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Едва сега се разбра как е умрял Чехов

В семейството на Чехов от охтика умират четирима, сред които брат му и леля му, с която живеят...

Свръхчовекът Ницше рухва от деменция

Ако съди по трудовете му, възхвалата на свръхчовека и унищожителните му насмешки по адрес на...

100 милиона осиротяват след третия инфаркт на Насър

Президентът на Египет Гамал Абдел Насър за огромно разочарование на колегата си Тодор Живков беше и...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...