"На всички ни се иска след 22 часа и специално за Нова година, и на мен като министър, да имаме възможност да посрещнем Нова година в рамките на нормалния час, но на този етап такова решение няма, тъй като все още картината не го позволява. Има ли друго допълнително решение то ще бъде обсъдено от щаба." Това каза министърът на туризма Марияна Николова.

Във вторник тя бе в Банско, за да инспектира спазването на мерките в хотелите и ски-зоната Банско.

"За втори път тази седмица посещавам курортите. Днес съм в Банско, за да видим браншът доколко е подготвен по отношение на това спазват ли се противоепидемичните мерки, които са предписани от здравните власти и въведени ли са в местата за настаняване с моя заповед указанията, които са единни по отношение на това мерките да бъдат спазвани навсякъде еднакво", каза министър Николова.

Тя бе категорична, че по отношение на храненето, то се осъществява в рамките на лимитирания час до 22 ч, като допълнително министерството препоръча на бранша да бъде осигурен сменен режим за изхранването, за да може да се избегне всяко струпване на хора.

"Всеки ден наблюдаваме обстановката следим я прецизно, за да видим колко намаляват бройките и какви са възможностите евентуално след Нова година да отпуснем мерките", добави министърът и подчерта, че много е важна самодисциплината. Тя препоръча да бъдат обособени зони за хранене и да не се допускат повече от 15 души на едно място.

"Не искам да има струпване на хора, информираха ни, че на терасите и на местата, където се предлагат пакетирани храни и напитки, се получава струпване. Има различни варианти да се поставят мини пейки, където хората да седнат, да си починат, да си хапнат, включително и такива, тип дънери, където пак могат да се облегнат, но не може да има струпване на хора, защото това предполага рискове", категорична бе Николова.

Тя посочи за пример Пампорово, където има КОВИД-охрана към хотелите и на самото ски съоръжение. Те следели за струпване на много хора и ги разпръсквали, когато са повече от 15 човека.

Николова смята, че времето за ски е добро и може да се очаква голямо струпване на туристи, особено събота и неделя. Надява се да имаме зимен сезон на вътрешен туризъм, като освен българи, туристи ще дойдат и от балканските страни, защото е възможно придвижването с автомобили по здравните коридори.

"Имаме индивидуални резервации, повечето са такива и ще стават в последната минута. Към момента имаме значителен спад от 70%, но очаквам по празниците да имаме допълнителни резервации", каза Николова.

Тя инспектира кабинковия лифт и ски зоната, придружена от кмета на Банско Иван Кадев и Иван Обрейков, концесионер на ски зоната.

Хотелиерите в Банско пък вече наблюдават първите признаци за активен зимен туризъм, като са подновени резервациите. Първите гости на курорта са българи, но има и от съседни държави.