Няма основание да се тревожим, лесно се предава, но не води до по-тежка болест, казва в интервю за "24 часа" вирусоложката проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести

- Новият мутирал щам, за който съобщи Великобритания, само за няколко дни доведе до мерки като в началото на пандемията - държави отменят полети, ограничава се движението на хора, текат сондажи на междуправителствено ниво. Да се тревожим ли, проф. Христова?

- Няма основание засега, защото мутиралият вирус не причинява по-тежки заболявания и по-висока смъртност. Промяната му се състои в способността по-лесно да се разпространява. Няма основание да се тревожим и поради това, че не се очаква промяна в диагностиката и няма данни да се налага различен подход. Имаме аргументи да смятаме, че мутацията на вируса, който причинява COVID-19,

не поставя

под съмнение

и действието

на ваксините

- Какво дава увереност, че вече създадените ваксини ще са резултатни срещу мутиралия щам?

- Мутацията

променя само

малка част

от протеина,

следователно не се

очаква да придобива

по-голяма

устойчивост

Вирусите имат склонност към мутации, но къде, точно в кой локус ще се случи, не може да се прогнозира. Еволюционно заложено е мутациите да улесняват преживяването на вируса, да се закрепват с предимство промените, които улесняват неговото разпространение. Вирусите, които обслужват еволюционния “интерес” на вида, се размножават повече от немутиралите вируси. Предполага се, че мутацията няма да повлияе на ефекта на вече създадените ваксини, така е на теория, но трябва и практиката да го провери. Науката може да е категорична, когато се аргументира с факти.

Знае се и за други мутации, които преди време бяха установени в европейски държави. 

- Спирането на полетите от и до Великобритания ще предотврати ли ново разгаряне на пандемията?

- Разбира се, че спирането на пътуванията ще има задържащ ефект. Рискът ще се ограничи донякъде - това е точната формулировка. Респираторен вирус не можеш да го спреш, максималното е да се опиташ да намалиш разпространението - би било безотговорно да виждаш проблем и да не предприемаш нищо. Прави се възможното. Мерките може да изглеждат на някого прекалено решителни, но моментът го предполага. И без това случаите в Европа са в подем. Един нов тласък на разпространението поради по-лесното предаване е крайно нежелан.

- Официално се съобщава, че “британската” мутация се изолира в много страни в Европа, среща ли се и у нас?

- При нас не е открита в набора от щамове, които до момента са проучени, но те и не са много. За да може да се каже с по-голяма сигурност, трябва да се извършат още изследвания, да продължим да работим. Тепърва ще се разбере точно каква е ситуацията в отделните държави.