2°C   София
 

Няма основание да се тревожим, лесно се предава, но не води до по-тежка болест, казва в интервю за "24 часа" вирусоложката проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести

- Новият мутирал щам, за който съобщи Великобритания, само за няколко дни доведе до мерки като в началото на пандемията - държави отменят полети, ограничава се движението на хора, текат сондажи на междуправителствено ниво. Да се тревожим ли, проф. Христова?

- Няма основание засега, защото мутиралият вирус не причинява по-тежки заболявания и по-висока смъртност. Промяната му се състои в способността по-лесно да се разпространява. Няма основание да се тревожим и поради това, че не се очаква промяна в диагностиката и няма данни да се налага различен подход. Имаме аргументи да смятаме, че мутацията на вируса, който причинява COVID-19,

не поставя

под съмнение

и действието

на ваксините

- Какво дава увереност, че вече създадените ваксини ще са резултатни срещу мутиралия щам?

- Мутацията

променя само

малка част

от протеина,

следователно не се

очаква да придобива

по-голяма

устойчивост

Вирусите имат склонност към мутации, но къде, точно в кой локус ще се случи, не може да се прогнозира. Еволюционно заложено е мутациите да улесняват преживяването на вируса, да се закрепват с предимство промените, които улесняват неговото разпространение. Вирусите, които обслужват еволюционния “интерес” на вида, се размножават повече от немутиралите вируси. Предполага се, че мутацията няма да повлияе на ефекта на вече създадените ваксини, така е на теория, но трябва и практиката да го провери. Науката може да е категорична, когато се аргументира с факти.

Знае се и за други мутации, които преди време бяха установени в европейски държави. 

- Спирането на полетите от и до Великобритания ще предотврати ли ново разгаряне на пандемията?

- Разбира се, че спирането на пътуванията ще има задържащ ефект. Рискът ще се ограничи донякъде - това е точната формулировка. Респираторен вирус не можеш да го спреш, максималното е да се опиташ да намалиш разпространението - би било безотговорно да виждаш проблем и да не предприемаш нищо. Прави се възможното. Мерките може да изглеждат на някого прекалено решителни, но моментът го предполага. И без това случаите в Европа са в подем. Един нов тласък на разпространението поради по-лесното предаване е крайно нежелан.

- Официално се съобщава, че “британската” мутация се изолира в много страни в Европа, среща ли се и у нас?

- При нас не е открита в набора от щамове, които до момента са проучени, но те и не са много. За да може да се каже с по-голяма сигурност, трябва да се извършат още изследвания, да продължим да работим. Тепърва ще се разбере точно каква е ситуацията в отделните държави. уолъс
12/22/2020 12:08:32

Единственият резултат от стратегия, базирана на досегашните "мерки" (както се вижда от фактите по света досега) е удължаване безкрай на тормоза над хората, подвластни на "мерките" (да живее "безотговорната" Беларус, да живее Швеция!) + икономическа разруха и придвижване в посока на "новото нормално" на глобалистките психари, което явно е целта (и) на тукашните им марионетки

учен
12/29/2020 13:36:01

Не ви е заповядано - не сте го открили въпросния щам. Само да ви щракнат с пръсти и ще "откриете" колкото ви кажат щамове, кой от кой по-смъртоносни.

учен
12/29/2020 13:37:15

И понеже знам от колеги микробиолози - с въпросния прочут корона вирус реално боравят само 2-3 лаборатории в света. Странно защо, останалите нямат капацитет, разрешителни и т.н., и те могат само да разчитат на т.нар. тестове - знаем ги до болка кои са те и колко може да им се вярва. Защо ли е така, нали е страшна напаст, трябва всеки учен в областта да може да го изследва?

учен
12/29/2020 13:38:11

Отделно от това, според информацията, която изтича от тези научни среди, този вирус бил толкова труден за отглеждане ин витро, че почти никой не успявал досега видиш ли. А за да може съвременната наука да се бори с някакъв вирус, трябва да има стандартизирана технология за лабораторното му ин витро отглеждане. И веднага възникват още куп въпроси. Като се отглежда трудно, как така успява да се възпроизвежда толкова масово да е толкова лош и заразен? Известно е, че на практика за всички вируси които са привлекли вниманието на учените, бързо са намерени и стандартизирани методи за ин витро отглеждане, но за точно този вирус, видиш ли, не можело? А ваксини можело!

Пешо
12/31/2020 22:04:47

Така се говори политически коректно. А не ами "то това е щама, който броди от октомври". А иначе си знаем че е той, и че вече май му видяхме сметката.

Пешо
12/31/2020 22:05:35

До учен: този вирус се отглежда в норки. Те нямат имунитет към него, по не съвсем ясни причини. И затова си живее в носа и синусите им вечно. Тъй като пневмонията е алергична реакция, която се развива след изработка на IgG антитела, а норките не могат да изработят такива нямат такива, няма и пневмония. И може би това е единственият начин (освен непрекъснато заразяване на крави), да се изработи атенуирана ваксина, безопасна, подобна на БЦЖ, в прилични количества. Засега само Китай я има и сако Русия, Турция, България и Испания имат прилични опити. Затова е много важно България да бе избива норките си

Пешо
12/31/2020 22:07:12

Ако не беше разпределението на ресурсите на здравеопазването на нощ под европейски препоръки, и не считаха личните лекари контактни при прегледа на всеки кашлящ, щеше да си я минем както напролет. А дано да демонтират цирка на мерките не по препоръки от Брюксел а с малко здрав разум.

учен
01/01/2021 02:06:00

Пешо, аз не съм специалист по разработване на ваксини. Въпроса с ин витро отглеждане на вируса е свързан повече с идеята за търсене на лекарство (разбирай химическо съединение, като антибиотиците например). Та за да търсиш такова съединение най-напред трябва да има разработена клетъчна култура с човешки клетки възприемчиви към вируса, и в тези клетки той да се размножава, и след това като третираш тези клетки с разни вещества да разбереш трепят ли вируса. Та ако нямаш такъв метод, нито достъп до поне един щам от вируса, не може да говорим за търсене на лекарство (пак казвам, не говоря за ваксина в случая). Та в този смисъл казвам че много малко лаборатории по света към момента може да си позволят търсене на лекарство (България категорично никак !)

COVID – фалш и пропаганда в наукообразна форма
01/05/2021 12:14:10

Има все още тук-там учени, които не мълчат. Един немски геолог напуска изключително уважавана немска Академична институция в знак на протест срещу фалша на PCR тестове и ваксините, които са гръбнака на ковид индустрията и „мерките“ (файла представлява писмото му за напускане, в оригинал на немски): https://egon-w-kreutzer.de/wp-content/uploads/2020/12/Aigner-Austritt-1.pdf Тук е превода на български, не особено добър заради Гугъл преводача, но все пак е приличен за тези които не знаят немски: https://onarealcase.blogspot.com/2020/12/tubingen.html?m=1 Това че човекът не е конкретно специалист по темата не е от значение, важното е че дава пример. Дал е и достатъчно линкове (не само на медии) с допълнителна информация. И още малко интересни факти за този вирус и PCR тестовете: https://onarealcase.blogspot.com/2020/12/sars-cov-2-hiv2.html?m=1 https://onarealcase.blogspot.com/2020/12/pcr.html?m=1 Моля четете внимателно – науката също може да има своите дълбоки падения!!!

новия световен ред
01/09/2021 13:03:51

години. Каквото и извънредно да се случваше, хората си казваха – имаме управници, те няма да допуснат да се отклоним прекалено от нормалните параметри на живота ни, защото и самите те имат такъв интерес. Така и ставаше. Накратко казано – хората станаха глупави овце, напълно доверяващи се на овчарите си. Сега обаче е различно – същите тези управници, повсеместно и дирижирано (но без наличие на реална основателна причина), рязко ни отклоняват от оптималните параметри. Затова не е чудно че дори някои искрено мислещи учени (или поне претендиращи да са такива) по нищо не се отличават от останалите овце – и те все още вярват че някой си някъде там из властовите висини ще върне нещата на местата им. Не! Този път няма да стане без МАСОВА намеса отдолу.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...