Новият щам на коронавируса, засечен в Англия, се разпространява по-бързо. Властите правят спешни изследвания, за да потвърдят, че той не е по-смъртоносен, съобщи главният здравен инспектор на Англия Крис Уити, цитиран от Ройтерс.

"Както бе обявено в понеделник, установен е нов вариант на COVID-19 чрез геномното наблюдение в Службата по общественото здраве на Англия", каза Уити. "Предвид данни от моделирането и стръмните нива на заболеваемост, се смята, че новият щам се разпространява по-бързо."

Днес премиер Борис Джонсън ще има видеоконферентен разговор с министри, за да обсъдят тревогата от новия щам, съобщи негов говорител. След това Джонсън ще даде пресконференция, на фона на твърденията, че ще обяви нови мерки срещу COVID-19.

Вчера Великобритания съобщи за 28 507 новозаразени и 489 умрели за денонощие. Репродуктивното число на вируса е 1,1-1,2, което означава, че броят на новите случаи бързо нараства.

Общият брой на регистрираните със заразат британци е над 1 милион и 977 хиляди. Страната е седма в света по този показател.

С повече от 66 500 умрели Великобритания е на втора в Европа след Италия, с близо 67 900.