Ако се налага гостуване с нощувка, не използвайте обща спалня с хора от друго домакинство

Предстоят ни различни коледни и новогодишни празници. Колкото и да ни се иска след дългите месеци на самоизолация да му отпуснем края и да се повеселим с роднини и приятели, е необходимо да знаем, че това не е никак добра идея. Както предупредиха много световни епидемиолози, коронавирусът не разбира, че е Коледа, и не почива. Напротив, има подозрения, че той дори ни насърчава да се смесваме, за да се разпространява по-лесно, както са правили и други причинители на заразни болести. Американски учени от държавния университет в Ню Йорк излязоха с теория, че COVID-19 може да манипулира поведението на заразените хора, понякога дори преди да проявят симптоми, така че да станат по-общителни. Те смятат, че вирусът действа върху област на мозъка, която участва в социалното поведение и емоционалната регулация. Според тях патогените правят това, за да увеличат максимално скоростта си на възпроизводство, разпространение и оцеляване. Наричат ги

поведенческа

манипулация на

гостоприемника

и са откривани и при други заразни болести като грип и бяс например.

Затова редица учени съветват да се замисляме повече, когато изпитваме необяснимо силно желание да се срещаме с други, и ако го правим, да вземаме предпазни мерки. Британският консултативен съвет по въпросите на епидемията даже излезе със специални правила за безопасна Коледа. Основното им послание е да се събират колкото може по-малко хора от различни домакинства на закрито, тъй като всяко удвояване на броя на лицата в една къща увеличава четири пъти риска от заразяване. По тази причина фамилиите в Англия ще получат право да си гостуват само от 23 до 27 декември и то най-много по три семейства. В Германия ще е до петима възрастни от две различни домакинства между 24 и 26 декември.

И в двете държави хората са призовани да редуцират максимално контактите си поне седмица преди събиранията. Освен това да се придържат към определено поведение и по време на самия празник, за да не получат COVID-19 като неочакван коледен подарък.

На първо място, разбира се, е празничната трапеза. Най-добре е да е подготвена само от един човек или пък всяко семейство да си донесе своя храна, която да консумира. Да не се държи на масата, на която ще се яде, а на отделна, за да се избегне попадане на вирусни пръски върху нея, които лесно се отделят при говорене. Най-добрият вариант е всяко блюдо да се покрие с прозрачно кухненско фолио. Така хем ще се запази красотата на коледната трапеза, хем ще е безопасно.

Сядането около масата също изисква определени усилия. Не трябва да се допускат хора от различни домакинства да са един срещу друг. Бабите и дядовците, които са най-уязвими и са живели най-изолирано, да бъдат в края и по-далеч от децата. Ако искат да се забавляват с тях, нека да не е с настолни игри като табла, шах или “Не се сърди човече”, при които участващите буквално стоят на няколко сантиметра. Далеч по-удачни са викторини, игри на думи или пантомими. Най-важното е децата да бъдат инструктирани, че

не бива да

прегръщат

баба и дядо,

да пипат в чиниите им или пък да им прехвърлят в тях неща от своите, които не харесват. Когато играят заедно и постигат резултати, да се поздравяват с въздушна целувка или лакът, а не с длан.

Английските епидемиолози съветват да не се пее и танцува или ако се прави, да е с маски. Да се избягват силна музика и работенето на телевизор като фон на празничните обяди и вечери, тъй като това принуждава участващите в тях да говорят по-силно и така разпръскват повече капки във въздуха. Още в началото на епидемията станаха известни няколко случая на масово заразяване на хористи по света след час или два репетиции и направени изследвания показаха, че това се дължи точно на пеенето в затворено помещение.

Събиранията трябва да са кратки и по възможност без нощувка. Ако такава се налага, в една спалня да не се смесват хора от различни домакинства. Помещенията да се проветряват често или пък винаги да има отворен прозорец, тъй като чистият въздух разрежда аерозолите, които заразен човек разпръсква, когато говори високо, пее и не носи предпазна маска. Вероятно това няма да се хареса на мнозина, тъй като ще доведе до увеличаване на сметките за отопление, но вече има доста проучвания по въпроса, които говорят, че е необходимо. Според тях четири от всеки пет инфекции се случват точно в препълнени или недостатъчно проветрени помещения. За да сте сигурни, че пропускате достатъчно чист въздух в дома си по време на празнично събиране, трябва да отваряте прозорец за поне 10-15 минути на всеки час. Установено е, че в жилищни помещения се постига 95-процентова смяна на въздуха с нов отвън за около половин час, а в обществени помещения са необходими до два часа.

Продължителността на събирането също е ключов фактор за евентуално заразяване с коронавирус. “Има все повече доказателства, че ако сте в непроветрена стая за дълъг период от време с болен,

може да

вдишвате

тези аерозоли

и така също да се заразите”, казва пред Би Би Си професорът по инфекциозни болести Кят Ноукс от университета в Лийдс. Затова е далеч по-добре да заместите традиционните дълги софри с кратко хапване и забавления сред природата. Важното е качеството на общуване, а не само неговата продължителност, обяснява тя и съветва хората да бъдат изобретателни и да помислят за възможно повече неща, които могат да направят на открито заедно или пък онлайн. Коледните базари са възможност за срещи, стига на тях да се спазва социална дистанция. Но далеч по-сигурни са самостоятелни разходки и пикници сред природата, особено ако се окажат прави метеоролозите, че ни очакват сравнително топли Коледа и Нова година.

Храната трябва да се държи на втора маса и да е приготвена от един човек.
Храната трябва да се държи на втора маса и да е приготвена от един човек.