Учени от Харвард откриха, че при хора със здравословно тегло рискът пада с 38%

При допълнителен прием на витамин D спада рискът от напреднал рак и равитие на метастази, показа харвардско изследване. В него при 17% от участвалите над 50 години и приемали ежедневно витамина, този риск е спаднал. А ако са и със здравословно тегло процентът им скача до 38%.

“Слънчевият витамин”, за който има все повече доказателства, че пази и от коронавирус,

помага за

регулиране

на калция и

фосфатите

в организма

– минерали с ключово значение за поддържане на здрави кости, зъби и мускули. Но през последните години специалистите установиха, че той участва в редица сегменти от жизнения цикъл и растежа на много видове клетки, включително тези на имунната система, пише в. “Дейли мейл”.

Новото изследване коригира друг тест от 2018 г., проведен сред 25 000 души. Тогава научен екип стига до заключението, че приемът на допълнителни количества витамин D не намалява броя на пациентите, разболяващи се от рак. С течение на времето обаче се оказа, че сред вземащите добавката смъртността от онкологични болести е намаляла.

Според сегашния анализ, публикуван във водещи научни издания, тази тенденция се дължи именно на факта, че витамин D изглежда

възпира

плъзването

на метастази

към други части

на тялото

“Витамин D е достъпна и евтина добавка, използваме я и я проучваме от години. Сегашното откритие, особено ефектът срещу усложнения и разпространение на рака при хора с нормално тегло, дава нова информация за връзката между този витамин и напредналите онкологични заболявания”, казва членът на изследователския екип д-р Пoлет Чандлър, епидемиолог от Харвардската клиника за жени в Бостън.

В проучването са участвали

25 000 души,

следени

в продължение

на 5 години

Участниците включвали мъже над 50 г. и жени над 55 г. и по-стари, които не са имали рак, когато изследването е започнало.

Пациентите били разделени на четири групи. На първа са давали по една дневна доза витамин плюс омега-3 мастни киселини. Втората е получавала витамин D плюс плацебо. Третата - омега-3 плюс плацебо. Четвъртата – само плацебо.

Първоначалните резултати не показали намаляване на броя заболели от рак, но са констатирани по-малко смъртни случаи.

На по-късен етап д-р Чандлър и колегите ѝ установили, че рискът от рак в напреднал стадий и от метастази е различен при различните групи пациенти.

1617 от тях за 5 години развили инвазивни форми на болестта, сред които на гърдата, простатата, дебелото черво, белите дробове. Сред тези, които вземали витамин D, случаите били 226, а сред тези с плацебо – 274.

При пациентите със здравословно тегло този брой бил съответно 58 за приемащите витамин D и 96 за приемащите плацебо.

Връзка между приема на омега-3 мастни киселини и напредналите случаи на рак не е установена.  Слънцето е основният източник на витамин D.

Слънцето е основният източник на витамин D.

Според екипа наднорменото тегло и свързаните с него възпалителни процеси вероятно намаляват ефекта от витамин D.

“Нашите открития, както и предишни изследвания, подкрепят тезата, че витамин D пази от метастатичен рак. Но ролята на наднорменото тегло се нуждае от допълнителни проучвания”, казва Пoлет Чандлър.

При достатъчни количества витамин D са констатирани по-малко случаи на агресивен рак и по-нисък риск от смърт. Но

какво точно

се случва

между този

витамин и рака,

а и коронавируса,

още не е ясно, пише “Дейли мейл”. При лабораторни изследвания използването на витамина срещу ракови клетки показва, че той може да намали растежа им и да възпрепятства разпространението им. Възможно е добавката, участваща в клетъчните процеси, да убива злокачествените клетки, но тепърва трябва да се докаже, че това, което става в епруветките, важи и за човешкото тяло.

От 2016 г. британските здравни служби препоръчват на всички да вземат дневна доза витамин D от 10 микрограма през есента и зимата.

Съветът към хората, които рядко излизат навън, особено в периода на карантината, е да пият добавката и през пролетта и лятото.

Как да си го набавим

Слънчевата светлина е най-важният източник на витамин D, припомнят лекарите. UV светлината в реакция с холестерола отключва производството на витамина. Но хората с по-тъмна кожа имат повече меланин, който прави по-трудно за кожата да абсорбира ултравиолетовите лъчи и съответно затруднява производството на витамин D.

Витамина можем да си доставяме, макар и в по-малки дози, и от храната. Сред препоръчваните продукти са:

- Риба - по възможност тлъста като сьомга, пъстърва, скумрия, есетра, риба меч, камбала, треска, херинга, сардина, тилапия

- Гъби - подобно на човешката кожа те синтезират витамин D, но за тази цел трябва да бъдат изложени на слънце за половин час преди консумацията. Най-подходящи са портобело, пачи крак, печурки, японските шийтаке

- Мляко, включително с намалена масленост, соево, бадемово, оризово

- Кисело мляко, йогурт

- Твърдо сварени яйца

- Свинско месо

- Подсилен с витамини портокалов сок

- Подсилени зърнени закуски.