Повлияването се приписва на съдържанието на цинк и цетилпиридиниев хлорид

Пасти за зъби, съдържащи цинк, и води за хигиена на устата с цетилпиридиниев хлорид неутрализират 99,9% вируса, причиняващ COVID-19, съобщава журналът “Дентистри”. Специализираната в стоматологията медия публикува резултати от изследвания инвитро, както и сред 50 пациенти, лекувани в болница от новата инфекция.

Съобщението е вълнуващо, но значението му ще се преоценява след предоставяне на допълнителни данни за продължителността на ефекта например.

Справка във фармацевтичните справочници показва, че съставките, на които се приписва полезното въздействие, са

използвани и

в лекарства

за гърло

При лабораторните изследвания избрани пасти за зъби неутрализират почти напълно вируса след 2 минути контакт. А води с прицелната съставка - след 30 секунди.

Проектът обединява учени от американския изследователски университет “Рутгерс”, института “Алберт Айнщайн” в Бразилия, Стоматологичното училище към Университета на Северна Каролина и от компания - производител на продукти за хигиена на устата. Те ще продължат проучването с още 260 COVID пациенти. Целта е да се потвърдят данните от първата изследвана група и да се проследят ефектите във времето и в различните ситуации и повече центрове.

Въпреки въодушевлението от първоначалните резултати компанията е цитирана с уточнението за “липса на убедителни доказателства към момента, че намаляването на нивата на вируса в устата предотвратява заразяването или предаването на вируса”.

Но високата хигиена на устата най-малкото предоставя допълнителни опции за намаляване на риска от предаването на болестта при близък контакт чрез

временно

намаляване

на вирусния

товар

в устната кухина.

Опцията изглежда особено примамлива в зъболекарската практика.

Дентални лекари коментират, че и досегашният им опит показва по-малък риск от разпространяване на патогени при добра хигиена в устата.