Безплатно преглеждат и тестуват лекари за алергия, свързана с продължитебен контакт със защитни средства и дезинфектанти

Профилактиката: защитата от вируса да върви с увеличена грижа за кожата

Пандемията роди нов термин в дерматологията - маскакне. Официална комбинирана думичка в медицинския език, която свързва маските с акне. Диагнозата е най-честа сред хората, които професионално или поради начина си на живот носят ежедневно маска по много часове. Също и при тези, които имат подлежащ кожен проблем, който се усложнява от носенето на маска без допълнителни грижи за кожата.

Маскакнето обаче е само част от преките

щети върху кожата, когато

противоепидемичните

мерки не са съчетани

с последващи грижи

за нашите “най-важни 2 квадратни метра” собственост.

Ръцете не само на медиците, а и на всички, които стриктно спазват хигиена, са най-потърпевши от дезинфектантите и агресивните сапуни - “отмива” се кожната им бариера и стават по-податливи на увреждания и инфекции. Единственият начин за баланс е последващо намазване с хидратиращ и възстановяващ липидния слой крем.

Според анкетите сред лекари особено в COVID зоните двама от всеки трима има оплаквания по отношение на кожата. Друго проучване показва, че 80 на сто от медиците си мият повече от 10 пъти на ден ръцете “до смъкване на кожата”, но само 20 на сто имат време да положат грижи за възстановяване на премахнатия естествен слой влага и мазнина. Това е причината за зачестяващи оплаквания от непоносимост и алергии, свързани с лични предпазни средства и хигиена.

Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество организира за 12-и път станалата традиционна национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергии. Инициативите ще се реализират през декември, в годината на пандемията кампанията е насочена към професионалните кожни странични реакции при медицински специалисти. Те са най-често засегнатата професионална група, които получават нежелани реакции на кожата в резултат от употребата на лични предпазни средства по време на пандемията. Това съобщиха доц. д-р Жана Казанджиева, дм, координатор на кампанията и председател на секцията по дерматоалергология, и доц. д-р Развигор Дърленски, секретар на секцията.

Кампанията е под егидата на Европейската асоциация за професионални заболявания и включва безплатни консултации, профилактични мерки и алергологични тестувания за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с COVID, които имат кожни промени от носенето на маски, ръкавици, костюми и употребата на дезинфектанти. Паралелно алергодерматолозите ще дават съвети за профилактика и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод екзема на ръцете.

Дерматолозите вече наблюдават тенденция за специфични за периода на пандемията обостряне и рецидиви на розацея, периорален дерматит, контактен дерматит, себореен дерматит, импетиго, както и на влошаване на други дерматологични заболявания (псориазис, дефлувиум, уртикария, атопичен дерматит) в резултат на стреса.

На какво се дължи особената форма на акне - познато от древността страдание на кожата, по време на пандемията?

“Нормалният процес на вдишване и издишване на аерозоли, частички от слюнката, капчиците пот и себум са хванати в “капан” между кожата и маската.

По този начин се получава 

парников ефект - висока влажност

на кожата около устата и носа

в зоната под маската. Ясно е какво следва нататък: нарушена бариерна функция на кожата, нарушен микробен баланс и възпалителни промени в областта около устата и носа. Много хора спортуват с маски – в тези случаи в “капана” попадат освен капчици пот и прахови частици - , обясни доц. Казанджиева. - За хората с чувствителна кожа се препоръчва да не избират маски за ежедневна употреба от синтетични материи. Подходящи са памучните материи. Повечето проучвания твърдят, че маските, направени от памук с 600 броя нишки, както и многослойните копринени или шифонени маски са достатъчни за адекватна защита. Препоръчват се маски които са направени от два вида материя – плътен материал отвън и мек памук от вътрешната страна към лицето. 

Ако се ползват маски

за многократна употреба,

се препоръчва всеки

да има поне две,

които ежедневно да се изпират с мек сапун и гореща вода и задължително да се гладят след това. Основно изискване преди поставяне на маската е кожата на лицето да се почисти грижливо. Използва се меко почистващо средство или пяна. След това се нанася лек хидратиращ крем. Важно е да изчакаме продуктът да попие, лицето да изсъхне и едва тогава да сложим маската.”

Алергодерматолозите започват информационна кампания за грижите за кожата на фона на пандемията.

По традиция кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската академия по дерматология и венерология, в която участват 30 европейски страни. У нас тя ще обхване 9 дермато-венерологични центъра. Медиците ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда също без заплащане ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестове.

Желаещите да бъдат тестувани медици трябва да имат предварително записан час в участващите клиники, обясниха лекарите.

02/9230454 и 02/9230495 - Кожна клиника, Александровска болница - София

0884/342246 и 070020017 – Дерматологична клиника “ЕвроДерма” - София

02/4034933 – Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница София

032/607300 - Център по алергология и дерматология в УМБАЛ “Пълмед”- Пловдив

0885660866 и 0888835403 - Клиника “Медидерма” - Пловдив

042/698109 - Университетска кожна клиника в Стара Загора

064/886696 - Университетска кожна клиника в Плевен

0877323232 - Медицински център “Кордис”, Плевен

0888/594144 – АСИМП Русе

Медиците са най-застрашени от акне под маската.

СНИМКА: РОЙТЕРС