2°C   София
 

Причините за рекордния брой заразени и починали от COVID-19 в САЩ са комплексни. Те включват както събиранията около празниците на много хора на едно място, така и разнородния характер на спазването на мерките - има хора, които ги спазват, и други, които ги отхвърлят. Това каза за “Още от деня” по БНТ в пряко включване от Вашингтон д-р Румен Хичев – ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в Министерството на здравеопазването на САЩ.

До момента не си вижда и ръководната роля на определени структури в държавата, които би следвало да поемат инициативата и да насърчават хората да спазват мерките.

“Като че ли има една абдикация на ръководството на държавата от тази проблематика или по-скоро неглижиране”, добави той.

За него новоизбраният президент Джо Байдън апелира към нацията да се носят маски и на става дума за “императивно задължителни мерки”.

САЩ вече има план за действие, свързан с ваксинацията, съобщи д-р Хичев.

“Очаква се, че първите клинични приложения на ваксината при определени категории хора с по-високи рискове ще започнат още в края на този месец и ще продължи през първото тримесечие на следващата година. През второто тримесечие очакваме да започне масово приложение”, уточни той.

По думите му подобен план може да бъде успешно приложен, ако е осигурена необходимата инфраструктура - и транспортна, и по отношение на съхранение на ваксината при специални условия.

“Трябва да се има предвид, че 10-15 дни са достатъчно дълъг период, за да се организира доставката до потребителя”, обобщи медикът.

Според него основен проблем у нас в битката с COVID-19 е “болничната инфраструктура, защото тя в момента понася тежкия удар от пандемията, особено в условията на втори пик, а някъде дори и трети”.

“Трябва да се обърне специално внимание на болничната инфраструктура, а това включва не само материалната база, а най-вече човешкия ресурс. В този ресурс трябва да се инвестира сериозно, защото колкото и да е добра материалната база, ако няма лекари, медицински сестри и санитари няма да могат да се осигурят необходимите грижи за болните”, подчерта д-р Хичев.Пешо
12/05/2020 21:34:19

Причината е много по-проста: мерките са неадекватни. И без никакви мерки ако се върне структурата на здравеопазването преди вируса ситуацията ще се нормализира много по-бързо, отколкото със основната мярка домашен арест 2 седмици и съпътстащата я намордник навякъде, препоръчан от много рисковия и малко адекватен Бай Дън.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...