Главният експерт от Центъра за молекулярна диагностика към Роспотребнадзор Михаил Лебедев разкри главния недостатък на маските с клапа за издишване - те изпускат всички вируси в околната среда, пише сайтът Лента.

Тези пособия не са преграда за разпространение на патогена от страна на заразения, който ги носи. Маските с клапан са подходящи за медици, които изпълняват професионалните си задължения и не са носители на коронавируса. Като средство за лична защита те в значителна степен улесняват вдишването, предаде БТА. 

Лебедев добави, че някои авиокомпании са престанали да пускат на борда на самолетите си пътници с маски с клапан. Причината е, че те не препятстват разпространението на вируса.

Лебедев оцени и ефикасността на шаловете като предпазно средство вместо медицинските маски. Екпертът в никакъв случай не препоръчва замяната на маска с шал. Най-ефикасни според него си остават маските, но при правилното им поставяне. Те трябва да прилепват плътно по лицето и да покриват както устата, така и носа.