90% от личните лекари не смятат, че COVID-19 е основание да се назначат антибиотици, показва онлайн анкета, стартирала на 22 ноември, на която са отговорили близо 700 лекари.

"Ние сме поставили въпрос за антибиотиците. За всеобща наша радост, резултатите показват, че колегите не злоупотребяват - на въпроса дали появата на заболяването е основание за назначаване на антибиотици около 90% са отговорили "категорично не", каза в "Денят започва" по БНТ доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на личните лекари.

Според него антибиотиците се сатанизират и назначаването им в подходящ момент е съвсем обосновано.

Най-често срещаните първи симптоми - това е температурата, като най-често тя е е 37,5 или 38 градуса и продължава между 5 и 10 дни.

Загубата на вкус и обоняние не е рядка, но обикновено се появява след третия ден. По-често се случва при млади хора.

"При загубата на вкус и обоняние заболяването протича значително по-леко. То може да продължи от 1 седмица до 1 месец", каза доц. Киров.

Според анкетата хората се свързват с личните лекари между втория и петия ден. Доцентът призова да се обръщат към лекарите още на първия ден, защото това има значение за идентификацията на вируса.

"Те се колебаят, защото вирусът навлиза по-плахо, по-елегантно в нас, но пък проблемите, които може да създаде, са огромни", каза доцентът.

Според анкетата лекарите смятат, че бързите антигенни тестове трябва да бъдат употребявани като еквивалент, т.е., при усложнения пациентите да могат да бъдат приети в болница на базата на тези тестове.