Редакторска статия във влиятелното издание "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин" оспори изследване на СЗО за лекарството ремдесивир, според което то не подобряваало изгледите при Ковид-19. Казва се и че то не опровергава изпитанията, показали ползи от медикамента.

Автори на статията са Дейвид Харингтън от Харвард, специалистът по инфекциозни болести д-р Линдзи Бейдън и статистикът от университета "Браун" Джоузеф Хоган. Тя е публикувана едновременно с изследването на СЗО, предаде БТА. 

Авторите отбелязват, че изпитанията на 4 лекарства са проведени в 30 държави от Швейцария и Германия до Иран и Кения. Разликите в тях водят до непоследователност на събраните данни.

Резултатите се усложняват от факта, че има "вариация във и между държавите в стандартите за медицински грижи и тежестта на болестта при пациентите, които пристигат в болниците". Изпитанията установиха, че лечение с лекарството за ХИВ лопинавир, засилващия имунната система интерферон или противомаларийния хидрохлорохин не допринасят за оцеляване от Ковид-19.

Разпространяването на резюмето за изпитанията през октомври предизвика преоценяване на ползата от ремдесивир , за който беше показано, че намалява болничния престой заради Ковид-19 с пет дена в сравнение с плацебо в по-ранно американско изпитание, ръководено от правителството.

Изпитанията Solidarity "не са събрали данни или съобщили за стандарта на полагане на грижи или капацитета на никоя от включените 400 болници от 30 държави" - каза д-р Андре Калил, специалист по инфекциозни болести от университета на Небраска и водещ изследовател в американското изпитание.

"Ако основните поддържащи грижи не достигат или са неадекватни, никое лекарство няма да е полезно, дори и да е известна ефективността му, защото адекватните поддържащи грижи са съществени за оцеляването на хоспитализирани пациенти с Ковид-19" - каза той.

Световната здравна организация заяви миналия месец, че не трябва да се използва ремдесивир за пациенти с Ковид-19, независимо колко болни са, защото няма доказателства лекарството да подобрява оцеляването или да намалява необходимостта от механична вентилация.

Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата одобри през октомври ремдесивир за пациенти с Ковид-19 на възраст над 12 години, за които е необходима хоспитализация. Лекарството е одобрено за употреба за Ковид-19 в повече от 50 държави.