2°C   София
 

10 месеца след началото на пандемията правителството прие план за борба с пандемиите

С голяма вероятност до края на годината, но със сигурност веднага след Нова година в България ще има първите дози от ваксината на "Пфайзер" и започва имунизацията.

Това обяви здравният министър Костадин Ангелов след заседанието на правителството. Още в петък трябва да бъде обявен план за имунизацията, така че да бъдат обхванати 60-70% от населението. Тази седмица МЗ ще получи и четири фризера, които замразяват до минус 70 градуса, за да бъде съхранявана ваксината. Два от тях ще са в София - в РЗИ и в "Булбио", другите ще са в Бургас. Свои хладилници имат ВМА и Пирогов и те също ще помагат във ваксинацията, разясниха шефовете на двете болници ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Асен Балтов.

Ваксинирането ще е напълно безплатно, а всеки гражданин ще може сам да избере коя ваксина да му бъде поставена, заяви министър Ангелов. Първата вълна обаче ще е за рисковите групи - пенсионери, лекари, учители, полицаи и военни. Тя ще се извършва от болниците. Впоследствие при масовата ваксинация ще се включат и личните лекари.

"За поставянето на ваксина се изисква човек да е здрав, заради това няма как тя да бъде поставена без лекар", обясни Ангелов.

За изпълнението на плана за имунизации ще е отговаря специален координационен съвет. Той ще бъде воден от шефа на БЧК проф. Красимир Гигов. Професорът има опит в организацията на логистиката, провел е и няколко големи имунизационни кампании, похвали го ген. Мутафчийски.

2 млрд. лв. е струвала до момента на държавата пандемията от COVID-19, отчете още министър Ангелов.

10 месеца след началото на пандемията правителството най-сетне прие национален план за действие при пандемия по предложение на здравния министър. Този документ обаче е рамков и описва механизмите на взаимодействие на институциите, а при всяка конкретна заплаха ще бъде разработван отделен план както има такива за грипа и COVID, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Частичното затваряне вече дава положителни резултати, отчете още Ангелов. Според него, ако тенденцията продължи и на 21 декември има ефект ще започне поетапно отваряне. Първи обаче ще бъдат отворени детските градини и яслите.

Виждам как опитват да заобикалят ограниченията ресторанти, заведения, хотели, къщи за гости. Моля, пращайте ми всеки сигнал за нарушение, призова Ангелов.

шефа на 

Днес на редовно заседание на МС приехме Националния план на РБ за готовност при пандемия, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

При изготвянето на плана са използвани насоки на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, посочи министърът. 

Основните цели на националния план са: ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция, осигуряване на оптимални условия за лечение на заболелите, поддържане на основни сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт и др., осигуряване на постоянна и достоверна информация за населението относно хода на пандемията и предприетите мерки, посочи Ангелов. 

В брифинга участват и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов. Те представят Националния план на България за готовност при пандемия, който се разглежда на днешното правителствено заседание.

 Йори
12/02/2020 18:00:05

Нека си поставят ваксината всички политици и управляващи,от щаба. Нещо което не знам какви последствия ще има след време няма да си го слагам. Така преди няколко години изпитваха лекарство на сърдечно болни в интензивен сектор и всички пациенти след около година дойдоха надути като плондири и умряха. Не получиха обезщетение от фирмата на лекарствата. Сега да не стане пак така.

Аз
12/03/2020 09:38:03

Тоя тъпан Ангелов ,заедно с Вълчев да обяснят на българите защо за "нула" време заехме първо място по смъртност .В една правова държава отдавна да са в затвора ,но не и в "нашето скъпо отечество".Лошото е че има и много други за затвора, но не би, в тая скапана държава властимащите не се страхуват от нищо .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...