2°C   София
 

Предполагаемите 80% безсимптомни пациенти бяха отречени. Проучване, което излезе в списание "Нейчър", показва, че само 17% от заразените карат безсимптомно коронавируса, обяви проф. Пенка Петрова, директор на института по микробиология към БАН, пред Би Ти Ви

Това означава, че всеки има поне някакво неразположение и моят призив към хората е да се самоизолират веднага щом почувстват такова, заяви тя. Това е начинът след затварянето сега магазини и заведения те да отворят за празниците - хората да се самообучат кога да се изолират и да се пазим. Според нея те вече били обучени как да действат, за да не поставят в риск близките си.

Много отдавна личните лекари трябваше да могат да дават направления за безплатни тестове. Ние изоставаме в тестването. Радваме се на китайците, които могат да затворят цял град, но забравяме второто изречение - за да тестват цялото население на този град. У нас изпускаме ранната диагностика, каза проф. Петрова.

Ваксината срещу ковид е много вероятно да създава дългогодишен имунитет, дори доживот, закупените от ЕС ще са безопасни и ефективни, увери експертката .

Българската ваксина, която се разработва, е протеинова - коктейл от антигени, който да бъде разпознаван от имунната система на организма и успешно да я обучава. Прототипът ще бъде готов до Нова година, както обещахме, след това започваме опити върху животни и хора, каза проф. Петрова.Абе
12/02/2020 15:54:18

Ако някой се чувства отпаднал, което си е симптом, защото не е спал добре да се нареди на опашката за PCR. Е тези, които пишат по Нейчър са явно много наясно с въпроса.

Ами
12/04/2020 18:50:57

Ами аз имах симптоми: като си тичах двете мили сутринта пулса ми се вдигаше на 150 вместо на 135. И през нощта беше по-висок пак с 15 повече -- от 48 на 63 (сигурно съм сънувал тези последователи не мeнгеле от НОЩ). И пулса ми беше по-висок даже и като вдигах тежести. Даже имах мускулна треска на два мускула. И след това като си направих PCR и серология за едно пътуване, ми казаха че съм го минал. Ха сега кажете че съм нямал сиптоми. При туй съм група all inclusive, със всички рискове (освен шкембе и болно сърце). Само че тези симптоми мога да ги имам при каквато и да е инфекция, при лоша храна или даже при няколко нощи безсъние. То зависи на какво ниво се гледат симптомите и доколкото тези симптоми може да се различат от същите симптоми при нормална физиология.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...