Вече е възможно личните лекари да издават електронно направление за PCR тест, каза зам. здравният министър Жени Начева. Тя присъства на демонстрация на системата за издаване на електронното направление в столичния 17-и диагностично-консултативен център, съобщи БТА.

На първия етап в модула е включено издаването на направленията за безплатен тест за коронавирусна инфекция. Ще остане възможността и за издаване на направлението на хартия. Лекарите вече се включват в системата. Тя покрива цялата страна, много малко са областите, от които нямаме информация за включени лекари, каза Начева.

Даден е "ключ" към модула и трябва да се препрограмират информационните системи на личните лекари. Възможни са проблеми в работата на системата, а вероятно и лекарите ще имат нужда от текущо обучение. Затова остава възможността за издаване на хартиено направление, добави Начева. То ще отпадне, когато сме спокойни, че процесът работи без проблем и когато личните лекари желаят да издават само електронни направления. Може да има лекари, които искат да издават напрваления само на хартия, предположи Начева.

След 20 г. отлагане можем да се похвалим с тази малка стъпка в електронното здравеопазване. Трябва да признаем, че пандемията ускори въвеждането й. Към 11 часа близо 200 направления са издадени от около 100 лекари. "Ако пациентът е самонасочил се или си прави сам тестовете, плаща. Но в случая, когато е насочен, касата плаща", уточни Начева.

"Въведохме електорнното направление първоначално за пациенти, които имат поне два симптома и имат нужда от наблюдение".

Електронното направление ще е в помощ най-напред за пациентите и след това за лекарите, каза д-р Николай Брънзалов, личен лекар. Надявам се всички процеси да бъдат електронизирани. Ясно е, че в началото ще имаме затруднения, но те са отстраними.