Диего Марадона си е ударил главата седмица преди да умре. Той обаче не е бил откаран на преглед в болница, обяви сензационно адвокатът на медицинската сестра Дахиана Гисела, която се е грижела за легендата.

Марадона паднал и ударил главата си от другата страна, а не от тази, от която хирурзи отстраниха субдурален хематом.

Потвърждава се и че Марадна е бил сам при смъртта си. Бил е в малка стая в наета от близките му къща с химическа тоалетна, защото не можел да слиза по стълбите.

Според предварителната аутопсия причината за смъртта е "остра белодробна ендема и хронична сърдечна недостатъчност".

Сестра Гисела е говорила с Марадона в петък и е била уволнена в събота. Тя призна, че е била принудена да лъже в първите си показания. Според "Кларин" тя чула Марадона да мърда в стоята си, но не влязла, за да го остави да спи. Чак по обед влязла в стаята с психиатър и психолог.

Според Гисела от фирмата Medidom, която я е наела, я принудили да напише, че е проверила. "6,30 часа - пациентът си почива", "7,30 часа - чух ходене в стаята и диуреза в химическата тоалетна", "8,30 часа - продължава да си почива", "9,20 часа - отказва да му се направят проверките на виталитета". Следващото вписване е чак от 11,55 часа, когато в дома се появяват психиатърът Агустина Косачов и психологът Карлос Диас.

"След няколко почуквания на вратата болният не отговаря", е вписано в този момент. В 12,10 часа е записано "пациентът няма пулс. Направен му е сърдечен масаж, но безуспешен".

Прокуратурата е получила и записа на сестрата, която е била на смяна до 6,30 часа. "Пациентът си почива, спи и диша нормално", се казва в него.

Линейката е дошла сравнително бързо според записите на Medidom. Сигналът е в 12,17 часа, а екипът е бил на адреса в 12,28 часа.

Разследването се води от офиса на главния прокурор на Сан Изидоро и в него са заети прокурорите Лаура Капра, Джон Броярд, Патрисио Ферари и Косме Ирибарен. Съдията по гаранциите Орландо Диас лично промени разследването от "причиняване на смъртен случай" на "смърт по непредпазливост". "Има тотална и абсолютна липса на контрол на ситуацията при лечението. И вече има доказателства за това", каза той.