Болницата дава по още 1000 лв. за първата линия

И при 3000 лв. заплата, досега „Пирогов” успя да намери едва трима санитари. Не че няма желаещи, но много малко отговарят на условията, каза координаторът на COVID отделението д-р Диляна Димитрова. „Пирогов” търси още 50 санитари.

Да са прекарали вируса и да имат антитела – това е главното изискване към кандидатите, а много от желаещите нямат. Това носи риск за всеки, който влезе в COVID отделението, и затова не могат да бъдат пуснати”, обясни д-р Димитрова пред БТВ.

Другите критерии са санитарите са, да са над 18 г. и под 65 г. и да имат желание да работят с болни. Тестът за наличие на антитела може да е направен във всяка лаборатория, но може и в „Пирогов”.

„Работата е тежка. Сменят се памперси, бельо, всяка сутрин и вечер се прави тоалет на пациентите, а при нас са концентрирани и най-тежките случаи. Това не са от най-хубавите неща и не всеки може да прави това”, обясни д-р Димитрова.

Дежурствата са минимум 12-часови. Могат да продължат обаче и по 24 или 36 часа, особено когато се установи, че някой от медиците е заразен, след като му е прилошало.

Работата е тежка, разказа студентът по медицина Берт Илиев. Той работи в „Пирогов” от първи курс, но в отделението по кардиология, а сега е санитар в COVID отделението. Според него 3-те хиляди лв. стигат за работата, която се налага да върши един санитар.

На въпрос за неравномерност в заплащането на лекар и санитар д-р Димитрова обясни, че в „Пирогов” освен 1000 лв. от правителството за работещите на първа линия управата е решила да дава на медиците си по още 1000 лв.